A hétvége hírei — Váry O. Péter

2009. szeptember 28., hétfő, Közélet
Újabb vonat siklott ki

Ezúttal a Bukarest és Jászváros között közlekedő gyorsvonat siklott ki Galac megyében, Berheci település közelében. A vizsgálatok szerint a vonat egyik vagonja műszaki okokból ugrott le a sínekről, további öt vagont rántva magával. A vonaton a szerencsétlenség pillanatában 437 személy utazott, senki nem vesztette életét.

Az utasok egy részét autóbuszokkal szállították tovább úti céljuk felé, más részük azonban a kisiklott vagon nélküli szerelvénnyel folytathatta útját. Vasúti illetékesek szerint két változat lehetséges: vagy a sínek meghibásodása okozta a vonat kisiklását, vagy a váltóőr éppen akkor váltott, amikor a vonat mozgásban volt, így siklatva ki az egyik vagont. Hat nappal korábban a Temesvár és Bukarest között közlekedő szerelvény siklott ki Craiova közelében, többen megsebesültek. Ugyanazon a napon egy üzemanyagot szállító tehervonat hat vagonja Kolozsvár és Aranyosgyéres között zökkent ki a sínekről, a felborult tartályvagonokból üzemanyag folyt ki, de személyi sérülés nem történt.

Szlovákia kikéri a Velencei Bizottság véleményét

Szlovákia az Európa Tanács Velencei Bizottságához fordult jogi szakvéleményért a módosított nyelvtörvény ügyében. A pozsonyi külügyminisztérium honlapján olvasható közlemény szerint az Európa Tanács szakértőinek igénybevételét Szlovákia olyan lépésnek tekinti, amely előnyben részesíti az ügy tárgyszerű értékelését a helytelen átpolitizálással szemben. Peter Stano, a külügyi tárca szóvivője nem kívánt a Velencei Bizottsághoz intézett beadvány részleteiről nyilatkozni, de elmondta, hogy a lépésről a szlovák külügyminisztérium értesítette Balázs Péter magyar külügyminisztert. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) pozitív lépésnek tekinti, hogy a szlovák kormány a Velencei Bizottságtól kér szakvéleményt a nyelvtörvény ügyében. Az MKP szerint a Velencei Bizottság képes lesz annak megítélésére, hogy a nyelvtörvény megfelel-e a kisebbségi jogokra vonatkozó nemzetközi egyezményeknek. A párt a törvény hatályának felfüggesztését kéri a Velencei Bizottság értékelésének nyilvánosságra hozataláig.

Kormányváltás Németországban

Az exit-poll felméréseken alapuló előrejelzések szerint a konzervatív CDU/CSU és a liberális FDP alakíthat kormányt Németországban a tegnapi választások eredményeként. A CDU/CSU-val az elmúlt négy évben nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata SPD a voksok 22,5 százalékát szerezte meg, ami a párt számára a háború utáni időszak legrosszabb szereplését jelenti. A konzervatívok visszaesése ellenére Angela Merkel kancellár marad.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-28: Közélet - x:

Szilvanap Zalánban — Kisgyörgy Zoltán

Még akkor is hagyomány a szilva ezerféle elkészítése-hasznosítási módja Szilvás Zalánban, ha évek óta gyenge, avagy nincsen termés. Ókirálysági piaci szilvából is lehet — mutatóban — lekvárt főzni, bemutatni a vendégeknek, hogy milyen annak elkészítési művészete, hogyan kell olyanra főzni, hogy cukor nélkül is megérje az újat.
2009-09-29: Magazin - x:

Sepsiszentgyörgy régi címere - Józsa Lajos

Sepsiszentgyörgy városának két régi címere ismeretes. Az 1897 előtt használtat Keöpeczi Sebestyén József ismerteti a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Székely Nép XLIX. évfolyamának 91. számában.