Sepsiszentgyörgy régi címere - Józsa Lajos

2009. szeptember 29., kedd, Magazin

Sepsiszentgyörgy városának két régi címere ismeretes. Az 1897 előtt használtat Keöpeczi Sebestyén József ismerteti a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Székely Nép XLIX. évfolyamának 91. számában.

,,Városunk 1897 előtt pecsétjeiben címerként egy heraldikailag balra fordult, vállig ábrázolt, páncélba öltözött, fodros, kerek galléros, szakállas, vállig érő hajú férfiarcképet használt CHRISTUS SPES MEA körirattal. Ez az arckép valószínűleg II. Lajos magyar királyt ábrázolja, ki városunknak Budán 1520. május 27-én régebbi kiváltsága folytán tartani szokott egy országos és a keddnapi hetivásárokon kívül, Keresztelő Szent János és Lukács evangélista napján tartandó két országos vásárra ad újabb engedélyt." (lásd a mellékelt ábrát) Az 1897 utáni címert Gödri Ferenc tervezi és I. Ferenc József király adományozza a városnak, melyben szintén szerepel a régi címer Sebestyén által leírt formája.

A sepsiszentgyörgyi Csizmadiacéhnek 1808-ban a Kolozsváron székelő Gubernium által adott kiváltságlevelében szintén a régi címer látható. A sepsiszentgyörgyi csizmadiák ragaszkodtak ahhoz, hogy a számukra kiadott és törvényesített privilégiumukban szerepeljen a régi címer.

Bogáts Dénes, a Székely Nemzeti Múzeum főlevéltárosa 1941-ben így írt a régi címerekről: ,,Mindenike századok óta megszentelt emlékünk. Idők jöhetnek, mehetnek, világok, világnézetek változhatnak, értékét vesztheti minden, mi ma becses, de a múltak aranyködébe vesző eredetű — minket jelentő — emlékeink szeretete soha el nem múlik."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-09-28: Közélet - x:

A hétvége hírei — Váry O. Péter

Újabb vonat siklott ki
Ezúttal a Bukarest és Jászváros között közlekedő gyorsvonat siklott ki Galac megyében, Berheci település közelében. A vizsgálatok szerint a vonat egyik vagonja műszaki okokból ugrott le a sínekről, további öt vagont rántva magával. A vonaton a szerencsétlenség pillanatában 437 személy utazott, senki nem vesztette életét.
2009-09-29: Magazin - x:

Az Oscar-díjas liliomtipró

Több évtizedes amerikai elfogatóparancs alapján a hét végén Svájcban őrizetbe vették Roman Polanski világhírű filmrendezőt. A francia és a lengyel politikai elit azonnal a védelmére kelt, és az esetleges kiadatásához vezető jogi eljárás még nem tekinthető lefutottnak.