A ,,honfoglaló” réti füzény - Puskás Attila

2009. október 1., csütörtök, Család

A nagy termetű, bokrosodó réti füzény (Lythrum salicaria L.), szögletes, merev szára tartja az átellenesen álló keskeny leveleit és az élénk rózsaszín, füzéres állású virágait. Élőhelye: nedves rétek, patakpartok.

A semleges vegyhatású talajt kedveli. Hogy miért ,,honfoglaló"? Egyike azon kevés növényeknek, amelyek eurázsiai őshonosok, de a nem honi különlegességet kedvelők jóvoltából átkerült valamennyi földrészre (Észak-Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália), és kezdte kiszorítani a helyi flórát, így az őshonos növényevő állatok kevesebb, általuk kedvelt legelnivalóhoz jutottak.

Érdekessége, ami egyben túlélő-stratégia is: a bibék és porzók különböző hossza miatt lehetetlen az önbeporzás. Csereanyaga vérzéscsillapító. Régebb gyógynövénynek számított.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-01: Család - x:

A nyertes - Jártó Kocsis Edit

A felnőttek világában már régóta az a megbecsült, értékelt, aki a nyertes oldalon áll. Lehet az politikus, üzletember vagy csupán a főnök kedvenc beosztottja, ő az, akire a többiek felnéznek, akkor is, ha valójában nem nagyon kedvelik az illetőt, mert neki sikerült nyeregben maradnia. Még elismertebb társadalmi szinten az, akinek sikerül átnyergelnie egy új, erőben levő lóra, még mielőtt a régi kidőlne.
2009-10-01: Család - x:

A magas koleszterinszint veszélyei

Ha valakinek a negyvenes éveiben magas a vérkoleszterin-szintje, nemcsak a szívinfarktusra van fokozott esélye, hanem Alzheimer-kór kialakulására is. A finn, svéd és amerikai kutatókból álló munkacsoport vizsgálatának eredményeit a Dementia and Geriatric Cognitive Disorders folyóirat közölte.