HatárhelyzetekAjándékkapu évfordulóra - Sylvester Lajos

2009. október 8., csütörtök, Család
Kisbacon archaikusan szép Főutcájában különlegesen szép faragású székely kapu köszönti a Zsigmond László nyugalmazott tanító portájára belépőt, de azt az emberfiát is, aki a kapu előtt megy el.

A kapu gazdájával, a moldvai magyarok egykori tanítójával a hármas Benedek Elek-évforduló valamennyi rendezvényén találkozhattunk, s volt alkalmunk, hogy szót váltsunk és szót értsünk, többek között ennek a kapunak a születéséről és bölcsőfájáról is. Bodvaj felé, a Fenyőspataka fölött a Szilháttyán mászkáltunk, hogy Zsigmond László erdejéből cserefát vá­lasszunk Ibrahim Müteferrika rodostói szobrához. Engem a másfél száz éves, hatalmas fatörzsek valósággal megbabonáztak, dúskáltam is a ,,van-ban", válogattam a káposztáskádnyi kerületű rönkök közül, és félve meg féltve gondoltam arra, hogy mi lesz az ott fekvő matuzsálemi korú fák sorsa? Mondtam is régi ismerősömet és barátomat ugratva, hogy milyen meleget ád majd a kályhában ezeknek az öreg fáknak a parazsa.

— Nem kerülnek ezek tűzre — replikázott —, ha az Isten is megsegít, székely kaput faragtatok a házunk elé.

Előbb gondban voltam, hogy az erdélyi szász építészet jellegzetességeit magán viselő kisbaconi utcában hogyan fest majd a székely kapu? Most örömmel nyugtázom, hogy a szászföldi kapuméret nyílása és magassága nagyjából egyezik a székely kapuéval. És Zsigmond Lászlónak arra is gondja volt, hogy ne akármilyen, immár szabvánnyá váló kaput faragtasson, hanem az erdővidéki mintakincshez igazodva az ő kapuja egyedi faragású legyen. Talált is ehhez embert sógora, Bartha István nagyajtai faragómester személyében.

Miközben én a kapuállítót és a kapufaragót dicsértem, a gazda megjegyezte: a kapu nem akármilyen alkalomra készült. Nem kell rákérdeznem, maga mondja: ajándék házasságunk 50. évfordulójára.

Mit mondjak? Ilyenkor egy virágcsokor is megteszi, de ez a monumentális ajándék azért más: nem csupán családi, hanem mindannyiunk számára, akik elmegyünk előtte, vagy kilincsére tesszük a kezünket, ajándék a javából.

Erre a kapufelirat is figyelmeztet: HÁZAD BÁRHOL LEHET, DE HAZÁD CSAK ITTHON.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-08: Család - x:

Még egyszer a Jancsó nemzetségről - Jancsó András

Néhai Jancsó Péter
A Háromszék napilap foglalkozott a gelencei Jancsó-udvarház sorsával, az írás a patinás műemlék ingatlanon kívül említést tesz a nemes nyujtódi Jancsó család gelencei ágáról, és megemlékezik a 2008 szeptemberében megtartott Kulturális Örökség Napjai rendezvényről.
2009-10-08: Család - x:

Gábor Áron családfájának messze érő ága - Sylvester Lajos

A felmenői révén anyai ágról kézdiszentléleki származású, 1956 óta Németországban élő dr. Szász Elemér interneten vett tudomást arról a ,,megszégyenítő és valótlan állításról", amint e sorok írójának címzett elektronikus levelében írja, hogy ,,Gábor Áron családfája cigány vérre vezethető vissza".