Különleges képességek vagy sarlatánság?Jósok, mágusok, átkok nyomában - Varga Melinda

2009. október 9., péntek, Szabadidő
Kinek van hatalma emberi sorsok felett, ki tud rávilágítani a jövő eseményeire, ki képes átkokat, rontást semmissé tenni vagy éppen előidézni?

Olyan kérdések ezek, melyek az ókortól kezdve foglalkoztatták az emberiséget. Csodatevők, mágusok, jósok mindig léteztek, tanulmányok, könyvek szólnak ellenük és mellettük. A mai század embere akár már az interneten is rábukkanhat olyan különleges képességekkel rendelkező egyénekre, akik gyógyírt kínálnak problémájára. Riportunkban a mágia mai értelmezési lehetőségeinek, létezésének jártunk utána.

Mit kell tenni, ha meg vagy átkozva?

Egy jövőbe látó asszony, aki megmondja, mi fog velünk történni, a kártya vagy más jósszerszám segítségével megállapítja, van-e rontás rajtunk, és valamilyen szertartással feloldja azt, egyesek szerint kulcsa lehet egy megoldhatatlannak tűnő problémának.

Megkérdezetteinknek olyan személyekről is tudomásuk van, akik gyógyíthatatlan betegségekre tudnak írt, ugyanakkor a csodatévő képességekkel rendelkező emberek erejüket a rossz szolgálatában is használják, átkoznak, szerencsétlenséget idéznek elő.

Boszorkányok igenis léteznek — állítja Fekete Amália fodrásznő, egy székelyföldi kis falu lakosa. Lapunknak arról beszámolt, hogyan lett olyan szerencsétlenség áldozata, melyért a fekete mágia a felelős.

,,Vallásos ember vagyok, hiszek Istenben, minden vasárnap templomba járok, és imádkozom, ennek ellenére úgy éreztem, hogy az életem zátonyra futott, egymás után értek csapások, s nem tudtam, mire vélni a történteket" — panaszolja.

Beszámolójából kiderül: egy év leforgása alatt csupa rossz dolgok történtek vele: először a családi háza égett le, ezt követően a férje került súlyos betegség miatt kórházba, minekutána a lánya autóbalesetet szenvedett.

Amália felkeresett egy faluja közelében lakó jósasszonyt.

Kérdésünkre, miszerint, nem lehet, hogy csak véletlen egybeesésekről van szó, nem átokról, Amália határozottan állította, hogy nem. Ő hisz a jósasszonyban, s mivel már több falubelijén is segített, hitelt ad a szavának. Arról is beszámolt, hogy nem sokkal a jósasszonynál tett látogatás után az élete kezdett rendes kerékvágásba kerülni, a gondjai lassan megoldódtak.

Lapunknak azt is elárulta, hogy Maroshévízen van egy kolostor, ahová a faluból többen is járnak ráolvasásért, sokszor azért, hogy az ellenséget valamilyen szerencsétlenség érje.

Kíváncsiságomat felkeltette a történet, és meglátogattam a maroshévízi Sfântul Ilie-kolostort. A pap, aki fogadott, kis cetlire írta fel a nevet meg a kívánságot, s az elmondandó imákért némi ,,szimbolikus összeget" (50 lejt) kért. Felvilágosított, hogyha többször akarjuk elmondatni az imát, annyival több pénzt kell adni, s akkor a kívánság biztosan teljesül. A román paptól azt is megérdeklődtem, hogy ha valakit nagyon utálunk, szerencsétlenség előidézéséért kérhetünk-e közbenjárást. A fekete csuhás pap felháborodott, határozottan kijelentette, hogy ilyenről szó sem lehet.

Ám tény, aki a jó érdekében képes mágiára, azt a rosszra is használhatja — állapította meg a pap.

A gyergyóditrói Bíró Judit jóslással foglalkozik, s úgy véli, a maroshévízi kolostor papjai szántszándékkal a jót is rosszra fordítják, hogy aztán a kliens visszajárjon hozzájuk újabb és újabb ráolvasásért, mert azt hiszi, átok ül rajta.

Bíró Judit nagymamájától örökölte a jóslás képességét, cigánykártyából mondja meg a jövőt, illetve azt, hogy valakin van-e rontás. Ez esetben imádkozik, gyertyát gyújt, és elmegy egy paphoz, hogy segítsen a bajban lévőn.

Judit abból a kártyából jósol, amiből nagymamája is jövőt mondott, ez a spirituális ajándék egész életét végigkísérte. Bár többen is voltak unokák, csak egyedül ő érdeklődött a kártya iránt. Most pedig kisfia nézi kíváncsisággal a kártyavetés mesterségét.

Elárulta azt is, hogy kezdetben nagyon félt a különleges képességtől, ám idővel bebizonyosodott, hogy valóban ért hozzá, s felbátorodva magyarországi képzésen is részt vett. Úgy véli, ez Istentől adott különleges képesség, mellyel az embereken segíthet. Mint állítja, sok hozzá forduló bajbajutottról vett le átkot, s a jövendőmondással is sikereket ért el. Havonta száz kliense is van. Azt azonban hozzátette: csak annak lehet kártyát vetni, aki hisz is benne, másképp zavarosak lesznek a lapok, és nem lehet megfejteni a jövőt.

A hamis jósok nyomában

Honnan tudhatjuk meg, hogy valódi jóssal van-e dolgunk, vagy csak egy pénzünkre utazó csalóval?

Az internet, a televízió, az újságok tele jövendőmondók reklámjaival, aki sorsára kíváncsi, van miből válogatnia, ám nem biztos, hogy olyanra talál, aki segít is rajta.

Bíró Judit azt is elmondta: egy igazi kártyajós megismeri a sarlatánt, bárhogy is mímelje profi szinten a mesterséget, rá lehet érezni ösztönösen, hogy csak átveri a klienst. Azonban a mit sem sejtő, jövőjére kíváncsi embernek mindezt nincs ahonnan tudnia, és besétál a csapdába.

Felvilágosított arról is, hogy a tévé és internet nyújtotta jóslási lehetőségekkel, ha lehet, ne próbálkozzunk, mert nagy részük csak pénzcsaló. Judit úgy vélekedik, hogy aki igazán akar segíteni embertársain, nem kér horribilis összegeket, nem meggazdagodni, hanem tudását a jó cél érdekében akarja használni.

A fentiek kapcsán P. Johanna másodéves közgazdaságtanhallgatóval beszélgettünk, aki interneten keresett jóst.

A világháló valóságos jósparadicsom az egyetemista szerint. Csak be kell ütnünk a keresőbe a jós szócskát, s máris több ezerből válogathatunk — világosított fel.

Ő is így tett, amikor rátalált egy Denisa Ilie nevezetű bukaresti jövendőmondóra. Az asszony weboldalán az olvasható, hogy betegségeket gyógyít, átkot old fel, tönkrement házasságokat hoz rendbe, e-mail cím, telefonszám, gyertyás portré illusztrálja a hirdetést.

Johanna beszámolójából kiderült: száz lejért állapít meg egy problémát az asszony, amelyet a bankszámlájára kell utalni, ezt követően hatszáz lejért bármilyen gondot orvosol.

Johanna szerelmi csalódás miatt fordult a fent említett nőhöz, aki megállapította, hogy a volt kedves fején átok ül, és ráadásul egy szerelmi kötés áldozata.

A jós azt is elmesélte, hogyan néz ki a szeretett személy, és milyen fizikai tulajdonságokkal rendelkezik Johanna, mióta ismerik a fiúval egymást.

,,Annyira hiteles volt, amit mondott, hogy belementem a játékba, elküldtem a hatszáz lejt, és vártam, nagyon szerettem volna visszakapni a volt barátomat. Ám miután egy hét eltelt, a jósnő háromszáz lejt követelt, arra hivatkozva, hogy problémák merültek fel a szertartásban. Azt is elküldtem, újból vártam egy hetet, felhívtam, ám a telefonja ki volt kapcsolva. Többször próbáltam elérni, de sikertelenül, e-mailt is írtam, arra sem reagált" — panaszkodott. Az interneten és különböző hirdetőújságokban több ilyen jellegű jövendőmondó reklámozza magát, és képzeljük csak el, naponta csak három ember dőljön be az állítólagos képességeknek, annyi pénzt kereshet, mint valaki egyhavi kemény munkával jobban fizető cég alkalmazottjaként.

Akik nem hisznek benne

A racionalista típusú ember egyszerűen csak babonának tartja az egészet, mely néphagyományon alapszik: amikor az ember nem tudta megmagyarázni a körülötte lévő természeti jelenségeket, s vakon hit a mágia hatalmában. Polgár Árpád építész szerint nem léteznek átkok, sosem hit bennük, bár sokat olvasott a témáról. Szerinte csak a buta ember dől be az ilyennek. ,,Ha kezedbe nyomnak egy orvosságnak álcázott inggombot, és azt mondják, fájdalomcsillapító, beveszed, és elmúlik a bajod. Ha elhiszed, hogy meg vagy átkozva, akkor természetes, hogy a negatív eseményeket vonzod be az életedbe." Árpád a jóslásban sem hisz, úgy véli, ez csak öreg, unatkozó nők pénzkereseti lehetősége. De ha még létezne is igazi jövendőmondó, ő sosem lenne kíváncsi a sorsára.

Málnási Erika pszichológus is hasonlóképpen vélekedik a jóslásról, átokról. A pszichológus szerint a jóslás csak annál hat, aki hisz benne. Ezt azzal magyarázza, hogy ha beképzel az ember egy olyan dolgot, amely jó hatással lehet a jövőjére, valószínűleg, meg is fog történni. A pesszimista ember pedig, ha rossz dologra koncentrál, automatikusan a rossz energiákat vonzza magához, ezt betáplálja a tudatalattijába, így természetes, hogy előbb-utóbb a szerencsétlenség bekövetkezik — állítja.

Málnási szerint azok, akik ezzel foglalkoznak, nagyon jó emberismerők, éppen ezért nincs nehéz dolguk, akár ránézésre megállapítani a ,,kliensről", hogy éppen mi nyomasztja, vagy mit szeretne. Ennek függvényében jósolnak, mely könnyű és problémamentes pénzkeresési lehetőség — véli.

Gazdag Borbála pincér szerint csak a magában nem bízó ember vesz igénybe ilyen szolgáltatást. Ő úgy látja, mindenki saját sorsának kovácsa, amit eltervez valaki, vigye is véghez, legyen szó párválasztásról vagy akár karrierről. Az átkot babonának minősíti, úgy gondolja, az oktalan, falusi ember veszi csak be az ilyen maszlagot.

Végül egy olyan írót is megkérdeztünk, aki alkotásaiban szívesen foglalkozik az ezoteria világával, azonban ő is úgy gondolja, hogy ezek a dolgok nem léteznek manapság. Hogy az ókor embere így magyarázta az olyan jelenségeket, amelyeknek létezésével nem tudott, mit kezdeni, kortörténeti érdekesség, de a mai embernek már nem kell jósokhoz fordulnia problémáinak megoldásához — vélekedik. Megkérdezettünk az asztrológiának ad valamelyest hitelt, ám nem a napilapokban közölt horoszkópok ,,igazságára" gondol, hanem bizonyos csillagjegyű emberekre jellemző tulajdonságok hitelességére. Úgy látja: ezekben van némi alapigazság.

*

Mint láttuk, többféle álláspont létezik a mágiát, a jóslást illetően. Az is kiderült: sokan kihasználják a kétségbeesett ember hiszékenységét, csodatevőknek adják ki magukat, majd átverik a hozzájuk fordulót. Vannak emberek, akik esküdni mernének a mágia létezésére, de legtöbben babonának, butaságnak tartják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-09: Nyílttér - x:

Telefonszerelem (Jegyzet) - Simó Edmund

Amióta fűnek-fának, dédunokának és dédnagymamának egyaránt mini mobil-, marok- vagy bunkótelefon lóg a nyakában, nem csoda, ha sokszor kapkodjuk a fejünket az utcán, áruházban, buszon, villamoson, metróban vagy bárhol, ahol van ,,térerő", a sok ,,halló-hallózásra", mert legtöbbször — én legalábbis úgy érzem — az a benyomásunk, hogy bennünket szólongat valaki, utánunk kiabál, hogy állj meg, utas, ne rohanj, szólnom kell, mondanom kell neked valamit! Vagy azt hihetjük, hogy éppen elejtettünk valamit, táskánkat, zsebkendőnket, pénzünket (ha van!)...
2009-10-10: Gazdaság - x:

Nincs helye elbizakodottságnak (Ki a válságból)

A rendszerszintű pénzügyi válságot sikerült ugyan elkerülni Kelet-Közép-Európában, a továbbra is jelentős kihívások miatt azonban nincs helye elbizakodottságnak — erre hívta fel a figyelmet három nagy nemzetközi pénzintézet, amely közös finanszírozási programot folytat a térségi gazdaságok megsegítésére.