Medve a bürokrácia karmai között

2009. október 13., kedd, Magazin

Egy Miska névre hallgató, Csuvasföldön élő medve életére tör az orosz bürokrácia. Miska két éve került egy Szergej nevű csuvas üzletemberhez pici, szőrős gombolyagként, s ha nem fogadják be, biztos pusztulás lett volna a sorsa. Cumisüvegből táplálták, a házban lakott, és a család kedvence volt. Amikor nagyobbacska lett, Szergej a Csebokszáritól 110 kilométerre lévő, út menti kávézója mellett épített Miskának ketrecet.

A baj azzal kezdődött, hogy a helyi ügyészség megkereste az állami mezőgazdasági felügyelet helyi hivatalát azzal, hogy a kávézó mellett egy medve él, s hogy vajon ez rendjén való-e. A felügyelet továbbküldte a megkeresést a vadászati és halászati szolgálathoz. Ez utóbbi felügyelői tisztázták, hogy a medve származása ismeretlen, és Miska nem rendelkezik dokumentumokkal, vagyis állami tulajdon. Megpróbáltak helyet keresni neki egy állatkertben, de nem találtak. Úgy döntöttek, valamennyire legalizálják Miskát: előírták a gazdájának, hogy építsen neki nagyobb és erősebb kifutót, és amikor ez megtörtént, a medvét elkobozták, de mivel a hatóságnak nincs pénze ilyesmire, egyelőre gazdájára bízták, és kiállítottak neki egy ideiglenes tartási engedélyt. Papíron tehát Miska most a vadászati és halászati szolgálat tulajdona, de az igyekszik átadni az állami vagyonkezelőnek, amelynek árverésre kellene bocsátania az állatot, azonban esze ágában sincs átvenni. A mezőgazdasági felügyelet azonban elégedetlen volt a helyiek által kiötlött megoldással: következő ellenőrzésén kiderítette, hogy Miska ugyan jól és elégedetten, de illegálisan él, és lévén állami tulajdon, sorsát a törvény szerint kell rendezni, vagyis el kell kobozni, és árverésen el kell adni, vagy le kell lőni.

Több se kellett: kirobbant az elégedetlenség, Miskának híre járt az egész köztársaságban, és még a helyi kormányülésen is témává lett. Azóta a mackó a szövetségi és a helyi hatóságok harcainak középpontjában áll. Illetve ül: nagy kifutójában bárki láthatja, hogy igen jó bőrben van, a szőre ragyog, és elégedett az élettel. Volt már rá példa, hogy megragadott egy ottfelejtett seprűt, s söprögetni kezdett, és amikor jönnek az ellenőrök, képes elbújni a házban.

Az illetékesektől az esetről beszámoló Komszomolszkaja Pravda lap megtudta: a megoldás alighanem az, hogy a majdani árverésen Szergej, Miska gazdája megveszi a mackót. A csinovnyikok azonban elmondták: Oroszországban évente mintegy kétezer medvét lőnek ki megfelelő engedélyek alapján, s ennek következtében jó négyezer bocs pusztul el. Pedig elég lenne megtiltani a vadászok behatolását a medvebarlangokba, de ez nem szerepel a törvényben.

Szergej, Miska gazdája el van keseredve, de eltökélt szándéka, hogy megtartja a medvét, ha kell, megveszi árverésen. Lelkesen mesélte: az általa hívott szakemberek megállapították, hogy Miska első téli álmára készül, s már építik is neki a barlangot. A Komszomolszkaja Pravda a jellegzetesen orosz történethez fűzött kommentárjában megállapította: a szövetségi és a helyi hatóságokat teljesen lefoglalja a Miska körüli harc: fő foglalkozásuk a túlélés, és semmi egyébbel nem tudnak ésszerűen foglalkozni.

Horváth Júlia

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-13: Magazin - x:

Naponta egymilliárd videó

Elérte a napi egymilliárdot a YouTube-on megtekintett filmek száma, és ezzel ismét rekordot döntött a Google tulajdonában lévő videomegosztó.
2009-10-13: Riport - x:

Cófalva, leszállás! — Kisgyörgy Zoltán

Vidáman zakatol a berecki gyors. Púpos hátizsákkal fiatalok szállnak fel a Regiotrans modern kettős kocsijába. Szabvány szerinti táblát állítottak fel az új megállóhelyen, s bár színmagyar a falucska, mindkét oldalán csak román felirat jelzi, hogy P. O. Ţufalău (Cófalva megállóhely). Így is nagy nyeremény ez számunkra! — mondják a faluban. Sebaj — nyugszunk bele mi is a gondolatba —, hisz a mozdonyvezető magyarul kiált le: Isten áldja, Zoli bácsi, mit keres itt? — s csak akkor indítja a motorvonatot, ráérősen, amikor véget ér a terefere.