Az aszpirin védhet a daganatos betegségek ellen

2009. október 15., csütörtök, Család

Az aszpirin napi szedésével megelőzhető a vastagbél- és végbéldaganat genetikai rendellenességekben szenvedő betegeknél — állítják brit kutatók, akik Berlinben az Európai Onkológiai Kongresszuson számoltak be vizsgálataikról.

A kutatási eredmények a betegek szélesebb tömegei számára jelenthetnek reményt, noha további vizsgálatok szükségesek, s az összefüggések kimutatása is hosszabb időt vesz igénybe, mivel az aszpirin jótékony hatása csak többéves szedés után mutatkozik meg.

A kolorektális daganat a második legtöbb halálos áldozatot szedő rosszindulatú tumorféleség az Egyesült Államokban és Európában, ahol évente 560 000 új megbetegedést diagnosztizálnak, s 250 000-en hunynak el e betegség következtében. Az aszpirin, mint korábban már kimutatták, alacsony napi adagokban szedve csökkenti a szívinfarktus és a stroke (agyi érkatasztrófa) kockázatát.

John Burn, a Newcastle-i Egyetem Humángenetikai Intézetének professzora munkatársaival hosszú távú követéses vizsgálat keretében tesztelte az aszpirint 1071 olyan személyen, akik örökletes betegségegyüttesben, az úgynevezett Lynch-szindrómában szenvednek, amikor egy családban halmozottan fordulnak elő különféle rosszindulatú tumorok: gyomordaganat, vastagbélrák, agy-, prosztata és bőrrák. Nőknél magasabb a petefészek- vagy méhtestrák kockázata.

A kutatók a vizsgálat résztvevőit két csoportra osztották — az egyik fele aszpirint szedett, a másik pedig placebót. Huszonkilenc hónap után még nem volt különbség a két csoport tagjainál diagnosztizált rákos megbetegedések gyakoriságában. Négy év után viszont jelentékeny különbség mutatkozott meg a vastagbéldaganatok számában: az aszpirinos csoportban hat tumoros esetet diagnosztizáltak, a placebocsoportban kimutatott tizenhat esettel szemben.

Mint John Burn rámutatott, bár a vizsgálat némely résztvevője az idők folyamán abbahagyta az aszpirin szedését, a készítmény jótékony hatása a későbbiekben is megmutatkozott.

Más kutatók korábban már kimutatták, hogy az aszpirin csökkenti a vastagbélrák kockázatát. A jelenséget azzal magyarázták, hogy a készítmény blokkolja a ciklooxigenáz-2 nevű enzimet, mely elősegíti a gyulladás kialakulását, a sejtosztódást, s magas koncentrációban található a tumorokban. John Burn szerint viszont az aszpirin a ,,selejtes" őssejteket veszi célba, mielőtt azok mutálódni kezdenének, átváltozva prekancerózus (rákot megelőző) sejtekké. ,,Amennyiben az aszpirin rontaná az ilyen sejtek túlélési esélyeit, ez megmagyarázná az eredményeinket" — mutatott rá, megjegyezve, hogy az aszpirinnek mellékhatásai is vannak. A készítményt szedő tizenegy betegnél alakult ki gyomorvérzés vagy fekély.

A Newcastle-i Egyetem tudósai további vizsgálatokat terveznek nagyobb számú betegcsoport bevonásával, akik az aszpirint különböző adagokban szedik majd. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-15: Család - x:

Szép is, takar is a tűztövis - Puskás Attila

Egyre gyakoribb (főleg tőlünk nyugatabbra) a kerítést helyettesítő sövény ,,birtokunk" határainak jelzésére.
2009-10-15: Család - x:

Hol háziasították a kutyát?

Egy amerikai genetikai vizsgálat szerint a kutya háziasítása is a modern ember bölcsőjében, Afrikában történhetett. Korábbi tanulmányok szerint ez Kelet-Ázsiában kezdődött, ám a legutóbbi kutatás, amely az afrikai kóbor kutyák DNS-vizsgálatán alapul, egészen másra enged következtetni — olvasható a Discovery News hírei között.