Cégek rangsorolásaKi volt a menő a válság előtt? - Ferencz Csaba

2009. október 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Tavalyi díjátadás — válság előtti növekedés

Pénteken a megyei kereskedelmi és iparkamara tizenhatodik alkalommal díjazza a sikeres cégeket. Az idei seregszemle még a válság előtti állapotokat rögzíti, ezért a szervezők szerint a címben jelzett mottó illik a 2008-as évre vonatkozó topra.

A válság előtti helyzet miatt történhetett meg, hogy a mérleget leadó 5613 cég mintegy fele megfelelt az alapvető kritériumoknak, ami 37 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Végül összesen 677 vállalat került a toplistára, ezek üzleti forgalma megközelítette a 3,5 millió új lejt, ami a megye 2008-as üzleti forgalmának 68 százaléka. A forgalomnövekedés is számottevő, hiszen kétharmaddal többet valósítottak meg, mint egy évvel korábban. A munkahelyek tekintetében a toplistára került cégek közel 21 500 alkalmazottat foglalkoztatnak, ez a megye mintegy ötvenezer munkavállalójának jelentős hányada, ráadásul egyharmaddal több, mint egy évvel korábban.

Az ágazatok és nagyság függvényében készült rangsor továbbra is hat mutató alapján állt össze, a nettó üzleti forgalom, a profit és profitráta, a humán erőforrás felhasználásának hatékonysága, a fejlesztési erőfeszítés és a tőkehasznosítás szerint értékeltek. Ez egyébként országos követelmény, így a legjobbak az országos rangsorolásban is versenybe szállhatnak.

A korábbi évekhez hasonlóan az eseményre kiadott katalógus tartalmazza a forgalom és a profit szerinti százas listákat. A kamara kiemeli az egy évvel korábban saját fejlesztést megvalósított sepsiszentgyörgyi Arcon Kft. előretörését, amely az üzleti forgalom tekintetében a harmadik helyre tornászta fel magát, de több cég húsz, harminc, sőt, ötvennégy helyet ugrott a százas rangsorban, többen az első tízbe emelkedve.

A díjak ünnepélyes átadására pénteken 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglőben kerül sor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-10-21: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Virágos jövőt képzeltek - Hecser László

Barabás István Barótra való hazaköltözésekor nyolcévi magyarországi munkatapasztalatát és egy főiskolai oklevelet hozott tarsolyában.
2009-10-21: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Az utolsók között a szélenergia hasznosításában

Románia az Európai Unió tagállamai között az utolsók között található a szélenergia-ipari beruházások tekintetében — hangzott el Bukarestben azon a konferencián, amelynek témája az újrahasznosítható energia volt.