Az utolsók között a szélenergia hasznosításában

2009. október 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Románia az Európai Unió tagállamai között az utolsók között található a szélenergia-ipari beruházások tekintetében — hangzott el Bukarestben azon a konferencián, amelynek témája az újrahasznosítható energia volt.

Viorel Badea demokrata párti szenátor szerint Románia messze elmarad szomszédjaitól a szélenergia-iparba eszközölt beruházások tekintetében, hiszen míg jelenleg csak 9 megawatt áram termelhető a szélenergia segítségével, addig Magyarországon 127 megawatt, Bulgáriában pedig 78 megawatt termelési kapacitás létezik.

Romániában azonban jelentős fejlődési lehetősége van ennek az iparágnak, hiszen 14 000 megawattra fejleszthető a termelési kapacitás, ami évente 23 000 gigawattóra áram előállítására lenne képes.

Egyelőre azonban a törvénykezés hiányosságai akadályozzák az iparág fejlődését. A szenátor példaként említette, hogy az áramvezeték-hálózatot kezelő Transelectrica nem hajtott végre olyan tervmódosításokat, amelyek javítanák Dobrudzsa összeköttetését az ország többi részével. Az Agerpress hírügynökség az Erste Bank egyik tanulmányát idézi, amely szerint Romániának ez a régiója Konstanca és Tulcea megyével együtt Európában a második legalkalmasabb terület a szélenergia kihasználására. Jelenleg a CEZ (Cseh Energetikai Művek) építi Dobrudzsa környékén Európa legnagyobb szárazföldi szélenergia-parkját, amelynek termelési kapacitását 600 megawattra tervezték. Ez majdnem kétszer több, mint az öreg kontinens legnagyobb, tervezett szélenergia-parkjának kapacitása, illetve majdnem háromszor többet termelne, mint Európa jelenleg működő legnagyobb hasonló létesítménye. A beruházás értékét 1,1 milliárd euróra becsülik. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-10-21: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Ki volt a menő a válság előtt? (Cégek rangsorolása) - Ferencz Csaba

Tavalyi díjátadás — válság előtti növekedés
Pénteken a megyei kereskedelmi és iparkamara tizenhatodik alkalommal díjazza a sikeres cégeket. Az idei seregszemle még a válság előtti állapotokat rögzíti, ezért a szervezők szerint a címben jelzett mottó illik a 2008-as évre vonatkozó topra.
2009-10-21: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Válságkezelés jó hírekkel (Sikerakadémia) - Főcze Gyula

Csatlós Csaba magyarországi üzletember, a www.shp.hu informatikai vállalkozás ötletgazdája és tulajdonosa nagyszerű, mindenki által könnyen kezelhető Honlapvarázslót alkotott. Tőle kaptam az itt következőket.