Huszonöt éves a magyar Házas HétvégeA szeretet döntés - Józsa Zsuzsanna

2009. október 22., csütörtök, Család

Igen — kitartunk egymás mellett

E címmel jelentette meg a magyarországi Házas Hétvége lelkiségi mozgalom nagy formátumú, színes fotókkal illusztrált, huszonöt évet bemutató, a jubileumi évfordulóra készült könyvét.

Erdélyből és az egész Kárpát-medencéből több mint ezerszázan vettek részt Esztergomban az elmúlt hét végén a huszonöt éves magyar Házas Hétvége nagyszabású évfordulós rendezvényén.

A mozgalom világméretű, lelkiség és program egyszerre, mely a 60-as években indult, a 70-es években vert gyökeret Európában, Magyarországra pedig 1984-ben hozták el áldozatkész osztrák papok és házaspárok. Tíz éve a Partiumon keresztül lassan meghódította Székelyföldet is. Katolikus alapítású, de nyitott más felekezetek felé. Örvendetes, hogy már a református és evangélikus egyház is elfogadta, adaptálta a Hétvége módszerét. Ma már több mint egymillió házaspár több mint kilencven országban élheti meg ajándékait.

A lelkiségi mozgalom célja, hogy segítse a házaspárokat házasságuk, az atyákat, szerzeteseket pedig közösségeikkel való kapcsolatuk megerősítésében és elmélyítésében. Nem krízishelyzetekre vonatkozik. Kü­lönleges sajátossága, hogy a házasságot vonzó — a hétköznapokban megélhető, mindenki számára követhető, a boldogság felé vezető — útként mutatja be. Ezt az utat követve a házastársak életük minden szakaszában meg tudják újítani az egymásnak kimondott igenjüket. Legfőbb karizmái: annak megélése, hogy fontosak, értékesek és ajándékok vagyunk egymás számára, hogy megrögzött viselkedési formáinkat levessük, és valódi önmagunkat megismerve, Isten tervébe bekapcsolódva, együtt éljük és építsük az egyházat egymás elfogadásában és szeretésében. A házaspárok az állandó önajándékozást és elfogadást egy különleges kommunikációs technikával sajátítják el, megtanulják a kiengesztelődés és megbékélés, a megbocsátás gyakorlatát.

A szombat esti ünnepi szentmisét az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros, érsek megbízásából Udvardy György mutatta be, jelen volt Bíró László, a magyar családokért felelős püspök, és mintegy negyvenöt pap koncelebrált. Az esztergom-budapesti segédpüspök kiemelte a hálaadás fontosságát, a növekedés isteni csodáját és az ahhoz kapcsolódó emberi erőfeszítés fontosságát. A nap befejezéseként vidám műsoros est következett, amelyen részt vettek az Európa Tanács tagjai is, akik így közelebbről is megismerhetik a helyi közösséget. A vándorcsengőt, amely Euró­pa-szerte körbejár, a következő, Európa Tanácsot szervező nemzet tagjai nevében a belga-vallon közösség képviselői vették át a magyar nemzeti felelősöktől.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-22: Család - x:

Lelki elsősegély - Jártó Kocsis Edit

Ugye, ismerős a filmjelenet, melyben egy ember áll a háztető párkányán, néhányan megpróbálják megközelíteni, miközben lent az összeverődő tömeg borzongva figyeli az eseményeket?
2009-10-22: Család - x:

Ingyenes szűrővizsgálat - Fekete Réka

A nagy érdeklődés miatt novemberben is tart az Együtt az egészségért sepsiszentgyörgyi alapítvány szervezésében indított ingyenes vizsgálat a szív- és érrendszeri betegségek szűrésére.