Ingyenes szűrővizsgálat - Fekete Réka

2009. október 22., csütörtök, Család
A nagy érdeklődés miatt novemberben is tart az Együtt az egészségért sepsiszentgyörgyi alapítvány szervezésében indított ingyenes vizsgálat a szív- és érrendszeri betegségek szűrésére.

A kardiovaszkuláris betegségcsoport a világon minden harmadik ember haláláért felelős, a helyzet Háromszéken sem jobb, a felnőttek körében egyre fiatalabb korban jelentkezik a betegség.

A magas vérnyomásért, a koszorúér elmeszesedéséért, az agyvérzés kialakulásáért legtöbbször a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás a felelős, de lehet genetikailag meghatározott oka is — tájékoztatott dr. Dombi Zsuzsanna, a szív- és érrendszeri betegségek sepsiszentgyörgyi szűrését végző egyik kardiológus. Mint hangsúlyozza, férfiaknál a 35—40 éves korosztálynál a leggyakoribb a koszorúér-bántalom és a magas vérnyomás, a nőknél a menopauza beálltával jelentkeznek a bajok, addig ugyanis hormonális védelem alatt állnak. Dombi doktornő szerint gyakori, hogy valaki tudja magáról, magas a vérnyomása, de nem megy orvoshoz, mert jól érzi magát, úgy tartja, szervezete megszokta, ezzel ellenben azt kockáztatja, hogy betegsége súlyosbodik, megnő az agyvérzés, illetve az infarktus esélye. 140/90 Hgmm fölötti érték már magas vérnyomásnak számít, amit kezelni kell, alsó határ nincs, még a 80/60-as vérnyomással is jól érezheti magát az ember, de ha panasza van, orvoshoz kell fordulnia.

Az Együtt az Egészségért Alapítvány kardiológiai rendelőjében minden kedden és csütörtökön délután végzik az ingyenes vizsgálatokat a szűrés érdekében (küldőpapír nélkül is), hétfőnként pedig folytatják a bőrrákszűrést (a helyek száma korlátozott). Az alapítványi klinika a kardiológiai és a gyermekpszichiátriai ellátásra szerződést kötött az egészségbiztosító pénztárral, és jövő héten megnyitja a fül-orr-gége kabinetet is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-22: Család - x:

A szeretet döntés (Huszonöt éves a magyar Házas Hétvége) - Józsa Zsuzsanna

Igen — kitartunk egymás mellett
E címmel jelentette meg a magyarországi Házas Hétvége lelkiségi mozgalom nagy formátumú, színes fotókkal illusztrált, huszonöt évet bemutató, a jubileumi évfordulóra készült könyvét.
2009-10-22: Család - x:

Egyéves a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete - Iochom István

Kettős ünnepségen vettek részt a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai október 10-én a Vigadó kistermében.