Cégek rangsorolásaMérsékelt növekedés, csökkenő nyereség — Ferencz Csaba

2009. október 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Díjazták a sikeres vállalkozókat — csökkenő jövedelmek

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legjelentősebb rendezvényére idén a Park vendéglőben került sor a múlt hét végén. A cégek toplistája még a válság előtti állapotokat rögzíti, hiszen a 2008-as mérleg adatai szerint rangsorolták a vállalkozásokat.

A ranglistán szereplő 675 céget abból a 2849-ből válogatták ki, amely megfelelt a kiírás feltételeinek, a meghatározott 51 tevékenységi terület első tíz helyének valamelyikére hat gazdasági mutató összevetése alapján lehetett felkerülni. Az alkalomra kiadott katalógus a korábbi évekhez hasonlóan tartalmazza azt a két, százas névsort, melyben a forgalom és a bruttó profit szerint rangsorolták a háromszéki cégeket.

Ez a két, százas lista — összehasonlítva az egy évvel korábbival — ad képet igazán arról, hogy milyen lényeges változás történt a megye vállalkozásainak életé­ben, melyek azok az ágazatok, illetve cégek, amelyek teljesítménye dinamikusan növekedett, mennyire összpontosul némely vállalat kezében a megye gazdasági teljesítőképessége.

Az üzleti forgalom szerint az első hely nem cserélt gazdát, 2008-ban továbbra is a Domo üzletlánc vezet több mint 764 millió új lejjel, a forgalom nö­vekedése mintegy százmillió lej. További hét vállalat megőrizte az első tíz közötti helyét, sőt, forgalmát jelentősebben növelte. A 2007. évre számított forgalom tekintetében egyedül a kézdivásárhelyi Amylum forgalma csökkent, összességében az első tíz vállalat 15 százalékkal több üzleti forgalmat bonyolított le, mint egy évvel korábban. Az első tíz vállalat nagyjából az első száz forgalmának 48 százalékát adja, ebben nem volt változás az egy évvel korábbi állapotokhoz képest, a forgalom dinamikája viszont — talán a válság első jelei miatt — csökkent néhány százalékot, 2008-ban 11,52 százalékkal több forgalmat bonyolított le a száz vállalat, mint egy évvel korábban. Az ötvenmillió lej fölötti forgalmú cégek száma csaknem megduplázódott, míg 2007-ben heten, 2008-ban 12-en hozták ezt a teljesítményt.

A profit nagysága szerint már jelentősebb az átrendeződés, az első tíz között a cégek fele szerepelt egy évvel korábban is. De még inkább meglepő a változás, ha az első tíz cég profitjának összegét összehasonlítjuk az egy évvel korábbi első tízével, ez ugyanis 34 százalékkal csökkent. Az is szembetűnő, hogy míg 2007-ben 13 cég bruttó profitja haladta meg az egymillió eurót, addig 2008-ban csupán öté. A profit szerinti rangsor százas listája egyébként összességében is több mint harminc százalékkal maradt el a 2007-es szinthez képest.

A százas listán szereplő profit és forgalom hányadosa, vagyis a bruttó profitráta szerint továbbra is a nadrággyárak teljesítettek jól, van közöttük, amelyik a harminc százalékot is meghaladja. A forgalom szempontjából első Domo azonban a nyereségesség tekintetében jelentősen visszaesett, amiből arra következtethetünk, hogy már 2008-ban jelentősen csökkent a tartós fogyasztási cikkek forgalma.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-10-28: Magazin - x:

Az eljárás megszüntetését kérte

Samantha Geimer, akivel Roman Polanski 1977-ben ,,törvénybe ütköző nemi kapcsolatot" létesített, az Oscar-díjas filmrendező elleni eljárás megszüntetését kérte a kaliforniai igazságszolgáltatástól — derült ki hétfőn jogi dokumentumokból.
2009-10-28: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Kós Károlyhoz igyekszik felnőni — Czompó János

A Pro-Invest Kft. megyénk egyik legismertebb tervezőcége. Tulajdonosa Németh Csaba műépítész és Nicolae Moldovan mérnök. Az általuk tervezett épületek szervesen illeszkednek a megyeközpont, valamint más városok és tájegységek képébe. Munkájukról a műépítész cégvezetővel beszélgettünk.