Őseink üzenete — Bedő Zoltán

2009. október 31., szombat, Élő múlt

Színpompás erdő, lombjuktól búcsúzó fák, vastagodó avar. Fakuló gyep, hervadó virágok, száradó fű. Ritkuló madárfütty, libegő ködfoszlányok, bágyadt napsugár. Incselkedő gerezdek, mézédes szőlőszemek, bódítóan csurranó must. Mosolygó almák, kacér körték, hamvas szilvák. Teli pince, csűr, padlás. Ősz van. A szüret és betakarítás ideje. Idősebbek lettünk egy évvel, de vajon érettebbek-e?

Megkésett hajnalok, kurta nappalok, nyújtózkodó éjszakák. Deresedő rétek, bőrödző vizek, kopaszodó hegyoldalak. Zörgő nádasok, költöző vízimadarak, elnémult békasereg. Hívogató csengőszó, benépesült termek, gyermekzsivaj. Megfontolt szavak, tágra nyílt szemek, kíváncsi tekintetek. Szégyellős pillantás, röpke mosoly, tétova diákszerelem. Ősz van. Az iskolakezdés és felkészülés időszaka. Idősebbek lettünk egy évvel, de vajon bölcsebbek-e?

Asztal alá söpört gondok, elnapolt határozatok, meg nem hozott döntések. Elhárított felelősség, megválaszolatlan kérdések, kiaknázatlan lehetőségek. Ébredező tudat, feléledt lelkiismeret, megszületett elhatározások. Szárnyra kapó gondolatok, megvalósítható ötletek, formát öltött elképzelések. Ősz van. A számadás és tervezés időszaka. Idősebbek lettünk egy évvel, de vajon megfontoltabbak-e?

Ősz van. A búcsúzó természet láttán minket is meglegyint az elmúlás szele. Vagy talán az örökkévalóságé? Gondolataink egyre gyakrabban szállnak e világból eltávozott szeretteink felé. Lényük felsejlik a tudatunkban. Hiányuk belesajdul a szívünkbe. Magatartásuk, szavaik, tetteik, emléke elárasztja a lelkünket. Élettel telnek meg a temetők. Tipegő anyókák, botra támaszkodó apókák, érett nők, meglett férfiak és nyüzsgő gyermekek veszik birtokukba őket. Hogy lepucolják, megtisztítsák, ünnepi köntösbe öltöztessék őseik nyugvóhelyeit. Féltett, dédelgetett, fagytól óvott virágok illata lengi be a megszépült sírokat.

Ősz van. Halottak napja közeleg. Magához szólít, húz, vonz a szülőföld. Hívó szavára irdatlan távolságokból is hazatérünk. Megnyugodni, megbékélni, erőt gyűjteni. Génjeinkbe égetett, sejtjeinkbe rejtett, tudatalattinkba bújtatott ősi törvény kényszerít arra, hogy ezt megtegyük. És szelíd napsütésben vagy ólmos ég alatt, lágy melegben vagy dermesztő hidegben, de engedelmeskedünk belső kényszerünknek. Kibandukolunk a temetőbe.

Ősz van. November elseje. Fekete ruhás anyókák, frissen borotválkozott apókák, ünneplőbe öltözött asszonyok, hallgatag férfiak, megilletődött gyermekek állják majd körül a virágokkal borított néma hantokat. Magukba szállva, elmélázva, révedt tekintettel nézik a fogyó gyertyaszálakat. Melyeket elemészt a láng ugyan, de mégsem tűnnek el nyomtalanul. Beleégetik magukat a tudatunkba, és a megolvadt viasz is jelt hagy a mohos köveken.

Halottak napján felmenőink beszélnek hozzánk. Számon kérnek, megdorgálnak, útbaigazítanak. Küzdelemre, helytállásra, kitartásra sarkallnak. Eloszlatják kétségeinket. Megerősítik hitünket. Végigvezetnek a múlton. Emlékeztetnek és figyelmeztetnek. Emlékeztetnek, hogy volt idő, amikor hazudtak nekünk, kihasználtak, becsaptak. Hogy volt idő, amikor kiraboltak bennünket, meggyaláztak, legyilkoltak. Hogy volt idő, amikor megcsonkítottak minket, megaláztak, leigáztak. Kilúgozták emlékeinket. Meghamisították múltunkat. Üldözték nyelvünket. Figyelmeztetnek, hogy mindezek ellenére mégis vagyunk — Isten akaratából. És leszünk — az Ő segedelmével. De csak, ha megmaradunk annak, aminek szánt minket. Erkölcsös, becsületes, igazságos teremtményeknek. Bátor, szókimondó, önfeláldozó lényeknek. Érdeklődő, fogékony és nagy tudású embereknek. Magyaroknak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-10-31: Élő múlt - x:

A hosszú élet titka: a munka — Demeter J. Ildikó

Száz éve, 1909. október 23-án Rétyen született Módi Ferenc sepsiszentgyörgyi lakos, Háromszék első szövetkezeti elnöke. A nem mindennapi születésnapot nem csak a család és a baráti kör ünnepelte meg, a városháza nyílt fogadást adott legidősebb polgárának tiszteletére. Száz év hosszú idő, különösen, ha belegondolunk, hogy két világháborút, két magyar és két román uralmat, a szocialista rendszert és ennek bukását, eredeti demokráciánk alakuló éveit is felöleli. A kitűnő egészségnek örvendő, csak kora miatt legyengült öregúr szívesen mesél életéről.
2009-10-31: Kiscimbora - x:

A halleány (jukagir mese)

Volt egyszer egy ember. Nem volt annak senkije, semmije. Se rokona, se vagyona. Úgy élt egyedül, egymagában. Hálója se volt, de még egyetlen horga se, amivel halat foghatott volna. Gondolt egyet, és elment a kereskedőkhöz.