HatárhelyzetekTemető kapuja... - Sylvester Lajos

2009. november 3., kedd, Közélet
A sepsiszentgyörgyi köztemető kapuja az idei halottak napján valóban sarkig ki volt nyitva, mintegy példázatául annak, hogy milyen egyszerű dolgokkal lehet egy közösség hangulatát és közérzetét jó irányba csatornázni.

Az előző évtizedekben a köztemető halottak napi gyalogos és autós megközelítése infernális volt. Az autósforgalmi dugó már a lenti lapályon, a Kálvin térnél a pokol tornácára emlékeztetett, s amint a Vár utcán a temető felé araszolgatott a jámbor halandó, akár gyalogosan, akár kiskocsival, egyre inkább úrrá lett rajta és környezetén a rémület, Istenem, innen ép kocsival és ép bőrrel ki lehet-e egyáltalán kászálódni? Fenn aztán, a köztemető főbejárata előtt egymásra torlódtak a lefelé-felfelé, kifelé-befelé kúszó autók, eltorzult arcú figurák kapaszkodtak a volánba, ijedt kifejezésű hölgyek jézusmáriáztak, s volt, aki a hely természetétől idegen indulatokkal egy-egy káromkodást is elmorzsolt a foga között.

Idén minden megváltozott. Az erre illetékesek járhatóvá tették a köztemetőtől a Vojkán utca felé vezető utat, egyirányú forgalmat alakítottak ki, a rendőrök már a Kálvin téri körforgalomnál irányították a forgalmat, a temető felé vezető útelágazásnál udvarias férfiak a körforgalom grafikai rajzát nyomták a gépkocsivezetők kezébe, a közösségi rendőrség egyenruhás emberei végezték az egész útszakaszon az eligazítást, valakiknek sikerült a katonai gyakorlótér-lőtér parancsnokait is meggyőzni arról, hogy a temetőbejárattal szemben gépkocsi-pihenőhelyet kell kialakítani.

Ennek köszönhetően a köztemető környékén, a hatalmas forgalom ellenére, egész nap békességes és megnyugtató, a halottak napi meditációra alkalmas hangulat lett úrrá.

Köszönet azoknak, akiket ez illet azért, hogy a megnyugvás ösvényein érezhették halottak napján magukat az emberek, és senkinek sem kélt az idén kínjában káromkodni kedve a köztemető körüli káosz miatt. Rend, fegyelem és nyugalom társult a halottak napi temetői gyász csendjéhez.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2009-11-03: Közélet - x:

Költségvetés-módosítás vitával - Váry O. Péter

Az MPP kérésére — mert nem volt idejük áttanulmányozni — múlt csütörtökről tegnapra halasztották Sepsiszentgyörgy soros költségvetés-módosítási határozattervezetének vitáját.
2009-11-03: Közélet - x:

Átadták Zalán és Oltszem vízhálózatát

A tervező és kivitelező sepsiszentgyörgyi Tricomserv Kft. átadta a két, Bodokhoz tartozó falu közös, uniós elvárásoknak megfelelő ivóvízhálózatát.