IdénybenElszaporodott mezei rágcsálók - Incze Péter

2009. november 3., kedd, Gazdakör

Mezei pocok — szapora kolóniák

Dr. Popa Daniela, a növényvédelmi hivatal igazgatója felhívja a gazdálkodók figyelmét a rágcsálók okozta károkra.

Közülük legismertebb és a mezei kultúrákban a legnagyobb kárt a közönséges mezei pocok (Microtus arvalis) okozza, mely valóságos kolóniákat hoz létre, nagyon szapora, és tetemes kárt okoz föld alatti járatai és a föld felszínén is megjelenő lyukak által. A szakember szerint a védekezést akkor kell elkezdeni, amikor a hektáronkénti kolóniák száma meghaladja a négy-öt családot. A hivatal által a megye területén végzett ellenőrzések azt mutatják, hogy a kolóniák száma jóval meghaladja ezt az értéket.

A védekezésre az alábbi, rágcsáló elleni szereket ajánlják: Critox (egy füstölő, gázosító pasztilla aktív galériánként), Bromakol (25—30 gramm mérgezett csali galériánként), Delicia Gastoxin (két tabletta családonként), Thionex 35 EC (három liter vegyszer feloldva 300 liter vízben hektáronként). Utóbbi két szer csak 2010. február 11-ig alkalmazható, és mérgezési besorolásuk alapján csak a hivatal által felhatalmazott személyek használhatják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-03: Gazdakör - x:

Rendelet a gyephasználatról (Állattenyésztés) - Incze Péter

A múlt hónap elején jelent meg a szakminisztérium 541-es rendelete, mely a 2003-tól érvényes országos legelő- és kaszálófeljavítási, valamint -kihasználási stratégiát módosítja.
2009-11-03: Gazdakör - x:

Novemberi vetésnaptár (Biodinamika) - Bíró Zoltán

A virágnapok, egészen november 16-ig, alkalmasak a virághagymák ültetésére. Ha most ültetünk, a virágok jó növekedéssel és erős színekkel hálálják meg az odafigyelést.