BiodinamikaNovemberi vetésnaptár - Bíró Zoltán

2009. november 3., kedd, Gazdakör
A virágnapok, egészen november 16-ig, alkalmasak a virághagymák ültetésére. Ha most ültetünk, a virágok jó növekedéssel és erős színekkel hálálják meg az odafigyelést.

Jó, ha ilyenkor a kertben, de a mezőn is mindenféle szerves hulladékot összegyűjtünk, de ne égessük el, hanem komposztáljuk. Ha biodinamikus preparátumokat használunk oltásra, a gombafonalak gyorsan behálózzák a komposztot, és hamarabb elkészül. Az érlelődést trágyakovász-permetezés is segíti.

Az ültetési idő november 3-tól 28-ig tart, amikor telepíthetünk még facsemetéket is, de gondosan előkészítve mind az árkot, mind a csemetét.

Jó tudni azt is, hogy a tartósság és a szállítás elviselése érdekében a karácsonyfát november 6—12., 20—21. és 29—30. között vágjuk le.

A nyugovóra készülő kertünkben jó, ha gyümölcsfáinkat megszabadítjuk az elsárgult lombkoronától (ha a szél nem tette meg), leverjük a beteg gyümölcsöket, mert a kártevők itt bújnak el. És a madáretetőkről se feledkezzünk meg, hasznos madaraink már segítségre szorulnak. Fontos teendő a lombtalanított fák lemosása lenolajjal és ötszázalékos bordói lével. Hideg időben 50 Celsius-fokos meleg vízzel célszerű permetezni.

Télelőn jó, ha a majorságot a kertbe engedjük, kárt a veteményben már úgysem tesznek, de sok kártevőt, rovart kikaparnak és elpusztítanak.

Bár a földtakarást sok szakember ajánlja, szerény tapasztalatom alapján vidékünkön nem jó, mert az elszaporodott mezei rágcsálóknak vetünk jó melegágyat.

Nálunk még a törvény nem tiltja, de már alkalmazhatjuk azt az uniós szabályt, hogy fagyott földön tilos a szerves trágyázás, a talajba nem megfelelően bedolgozott trágya ugyanis környezetszennyező, a folyó- és talajvizet, sőt, az altalajvizet is nitrátokkal mérgezi.

A hosszú téli napokat érdemes felkészülésre, tanulásra használni, ma már nem csak a tanfolyamok, a szakemberek és szakkönyvek, netán folyóiratok, hanem az internet is rendelkezésre áll.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-03: Gazdakör - x:

Elszaporodott mezei rágcsálók (Idényben) - Incze Péter

Mezei pocok — szapora kolóniák
Dr. Popa Daniela, a növényvédelmi hivatal igazgatója felhívja a gazdálkodók figyelmét a rágcsálók okozta károkra.
2009-11-03: Gazdakör - x:

Hírlugas - Ferencz Csaba

Kormányhatározatok a támogatásról
Eredményesnek mutatkozik az állattenyésztők képviselőinek többszöri tárgyalása a szakminisztérium vezetőségével, illetve a múlt heti fővárosi tüntetés. A pénzhiány miatt ugyanis egy ideig úgy nézett ki, hogy a törvény által meghatározott nemzeti kiegészítő támogatást nem fizetik ki az állattenyésztőknek.