Krizantém, az emlékezés virága - Puskás Attila

2009. november 5., csütörtök, Család
Az elmúlt napokban a krizantém (Chrisanthemum hortorum) látványos fajta- és változatgazdag bemutatójában volt részünk.

Mindenki a halottainak szánt csokrokkal, elültetni való töveket is megőrző, gömbösen képződő virágkölteményekkel igyekezett közeli-távoli szeretteihez, emlékezni az együtt töltött időkre. Kivirult, megszépült valamennyi sírkert, temető. És ezért is volt szomorú látni a dísztelenül árválkodó hantokat. Ki tudja, él-e még hozzátartozójuk, vagy csak a távolság, netalán a feledés hagyta gondozatlanul és az emlékezés virága nélkül a sírt...

A krizantém gyakran az ,,indicum" fajnévvel szerepel, ugyanakkor a korai krizantém a ,,rubellum" nevet viseli, de helyesnek mondható a hibrid jelleget is tükröző, egységes ,,hortorum" név használata, ami ,,kerti"-t jelent. A növény gazdagon és hosszasan virágzó, évelő, fehér, sárga, barnásvörös, piros, lila színekben pompázik, és vágott virágnak is hálás. A homokos vályogtalajt, a napos kitettségű, védett kertet kedveli, míg a túl kötött talajban fagykárt szenvedhet (érdemes takarni!). Tavasszal tőosztással szaporítható, egymástól 40—50 cm távolságra ültetve. Legszebbek 2—5 éves korukban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-11-05: Család - x:

Gondolatok a tiszteletről - Jártó Kocsis Edit

Tisztelem azt a postásnőt, aki majdnem húsz éve hordja ki az újságot, akinek mindenkihez van egy kedves szava, mosolya.
2009-11-05: Család - x:

Egészségmegőrzés keleti módszerrel - Magdás Emese

A tai-csi közel háromezer éves egészségmegőrző rendszer. Alapja egy sajátos mozdulatsor, amelyet a gyógyulni vágyó betegek, illetve az egészségükkel aktívan törődni kívánó egészséges emberek rendszeresen gyakorolnak.