Egészségmegőrzés keleti módszerrel - Magdás Emese

2009. november 5., csütörtök, Család

A tai-csi közel háromezer éves egészségmegőrző rendszer. Alapja egy sajátos mozdulatsor, amelyet a gyógyulni vágyó betegek, illetve az egészségükkel aktívan törődni kívánó egészséges emberek rendszeresen gyakorolnak.

A hagyományos kínai orvostudomány (HKO) szerint a tai-csi lassú nyújtó és forduló mozgásai ellazítják az ízületeket, a gerincet és a test feszültséggócait, helyreállítva a szabad mozgás belső energiáját, azaz a csit (értsd: életenergia), melynek megfelelő keringése nélkülözhetetlen az egészségben.

Kínában a gyakorlása mindennapi szükséglet. Ugyanúgy hozzátartozik az élethez, mint a tisztálkodás. Parkokban, ligetekben, folyók partján állva, nemtől és kortól függetlenül emberek milliói gyakorolják a szél és a víz áramlásához hasonló lágy mozdulatokkal. A tai-csinek nincs ellenjavallata, bárki bármikor hozzáfoghat. A kedvező változás először a testen jelentkezik: légzőrendszeri és mozgásszervi panaszok, gerincbántalmak esetén látványos javulást hoz. A kínai tapasztalatok szerint még a Nyugaton gyógyíthatatlannak tartott betegségek esetén is jó hatású, mert növeli az életenergiát.

Már napi 15—20 perces gyakorlással jelentős eredményeket érhetünk el. Ráadásul bárhol, bármikor és bármilyen laza, kényelmes ruhában végezhető. Nem kellenek hozzá eszközök, bonyolult gépek, csillogó fitnesztermek, méregdrága edzőcipők.

Nemcsak a test, hanem a lélek is gyógyul: a gyakorlatok olyan fokú koncentrációt igényelnek, ami szinte elmossa a napi stresszt, a fejfájást, sőt, oldja a régebbi fóbiákat, szorongásokat, görcsöket is. A nyugati civilizációban felnőtt embernek nem egyértelmű a test-lélek-tudat hármas egysége, mi ezt valamikor a gyerekkorunkban elveszítjük, annál nagyobb érték, ha a tai-csi gyakorlása közben rátalálunk erre a belső harmóniára. A legtöbb nyugati mozgásprogram a nagyobb erő és jobb állóképesség eléréséhez az erőkifejtést, az erőfeszítést hangsúlyozza. Ennél az egészségmegőrző módszernél viszont a belső erő fejlesztése áll a középpontban, lassú és folyamatos mozgás által építi fel az állóképességet. A gyakorlatok segítenek abban, hogy a hát, váll, mellkas, medence, csípő rugalmas és erős legyen, egyedülálló módon védi az ízületeket, és erősíti a csontokat.

A nők esetében a tai-csi pozitív hatásai különösen fontosak, nekik fokozottabban szükségük van arra, hogy erőt tudjanak meríteni. Várandós kismamáknak kiváltképp ajánlott: a mozgásban átélt ellazulás elsimítja szorongásaikat, görcseiket, békével és nyugalommal tölti fel őket, mely ideális a maguk, magzatuk és környezetük számára egyaránt. Változókorban segít megküzdeni a csontritkulás fenyegetésével és a hormonháztartás módosulásának kellemetlenségeivel. Megtanít arra, hogyan találjanak magukban erőforrást, hogyan tehetik rendbe testüket-lelküket. Ha ez sikerül, akkor képesek másoknak is adni, családjuk felé is sugározni ebből a megtalált lelkierőből, nyugalomból.

Sepsiszentgyörgyön november 14. és 20. között a Gulliver napköziben indul tai-csi tanfolyam. Érdeklődni a 0723 657 550-es telefonon lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-11-05: Család - x:

Krizantém, az emlékezés virága - Puskás Attila

Az elmúlt napokban a krizantém (Chrisanthemum hortorum) látványos fajta- és változatgazdag bemutatójában volt részünk.
2009-11-05: Család - x:

Stresszek stressze: kedd délelőtt

Felmérés szerint a kedd 11 óra 45 perc jelenti a legstresszesebb és legmélabúsabb időszakot a munkában ülők számára.