JegyzetVerespataki kételyek - Mózes László

2009. november 5., csütörtök, Környezetünk
Nem kell önmagát daruhoz láncoló Greenpeace-aktivistának lenni ahhoz, hogy a tervezett verespataki beruházásra valaki kellő visszafogottsággal és indokolható kétkedéssel tekintsen.

Elég a körülöttünk levő, romániai viszonylatban még mindig épségben megmaradt zöld szigeteket egészséges természetszerető emberként szemlélni, s belátható: a hegyeket, völgyeket, épített örökséget megsemmisítő külszíni fejtés nem feltétlenül egyenértékű a Kánaán felé vezető úttal. Még akkor sem, ha éppen tekintélyes arany- és ezüsttelepek csábítanak a mélyből, hiszen a nemesfémért cserébe maradna a bányaipar megannyi hasznavehetetlen végterméke: zagytározók, meddőhányók, s mindezt a vitatott ciános technológia eredményezné.

Nem biztos, hogy ennek a tervezett kitermelésnek az egyelőre csillogásban, munkahelyekben és nyereségben számszerűsített haszna hosszú távon a Nyugati-Szigethegység, Erdély, Románia vagy akár a Kárpát-medence számára valóban nyereséget jelent. Nem biztos, hogy minden érctelepet ki kell termelni, minden áron. Éppen mai, a gazdasági válság által megrengetett világunk figyelmeztet: érdemes meggondolni, meddig srófolható a fogyasztás felső határa, mi fontos és mi nem.

Arról nem is beszélve, hogy Romániában az egyik legnagyobb társadalmi problémát a szocializmusban természetellenesen felduzzasztott bányaipar összeomlása jelentette, ma már ezek a térségek siralomvölgyeknek és nyomortanyáknak tekinthetők. Így nehéz hinni, hogy hirtelenében egy újabb kitermelés életet lehelne Verespatak térségébe. A fejlesztés más módozatait kellene szem előtt tartani — és nem kell messzire menni: elég az Aranyos felső völgyében megvalósított, romániai viszonylatban igen figyelemreméltó turisztikai beruházásokra tekinteni! —, hiszen a bányaipar felpörgetése általában a rombolással egyenértékű.

És nem utolsósorban Verespatakon is könnyen érvényesülhet a mindenkori gyarmatosítók szemlélete: az arany meg az ezüst elmegy a nyugati piacokra, meghozza a kalkulált profitot, a meddő pedig marad helyben, mint az érdekektől vezérelt nagypolitika és üzleti világ eróziós tanúhegye.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-05: Környezetünk - x:

Hegyeinkben aranybánya,s mi koldulunk házról házra... (Határhelyzetek) - Sylvester Lajos

1948 táján, a romániai tanügyi reform utáni években, az erőltetett osztályharc idején az iskolában a román folklórból átvett fenti rigmust sulykolták belénk. A mai romániai gazdasági élet és a politikai manipulációk egyik nagy dilemmája a Nyugati-Szigethegység — Verespatak — hatalmas arany- és ezüstkincsének a sorsa.
2009-11-05: Máról holnapra - x:

Feláldozott ország - Farkas Réka

Senkinek nem okozott meglepetést a parlament tegnapi voksa, a kérész életű Croitoru-kormány bukása.