Jótékonykodó Rotary Klub — Czompó János

2009. november 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A kerékpáros felvonulást is támogatták

A Nemzetközi Rotary Szövetség a világ legkiterjedtebb jótékonysági szervezete, melyet 1905-ben Paul Harris chicagói ügyvéd alapított. Tagjai olyan üzletemberek és szakemberek, akik hisznek az emberbaráti segítség fontosságában, minden szakmában magas etikai követelményeket állítanak, támogatják a békére való törekvést és a nemzetek közötti jó viszonyt. Céljait klubrendszeren keresztül valósítja meg.

A klubok egymástól függetlenül működnek, de egyazon elveket követnek. A Nemzetközi Rotary Szövetség legnagyobb karitatív tevékenységét a gyermekbénulás felszámolására indította 1985-ben a fejlődő országokban. A PolioPlus öt évre szólt, a Nemzetközi Egészségügyi Szervezettel közösen szervezték, együttműködtek a helyi kormányokkal, az UNICEF-fel (az ENSZ gyermekvédelmi szervezete) és más szervezetekkel. A Rotary Klubok tevékenysége kiterjed az élet majdnem minden területére. Támogatnak sport-, kulturális, iskolai, egészségügyi akciókat, az anyagi fedezetet szponzoroktól gyűjtik, illetve erre fordítják a tagdíjakat és a saját rendezvényeiken begyűjtött összegeket is.

Sepsiszentgyörgyön 2000-ben jött létre a helyi Rotary Klub annak nyomán, hogy 1997-ben néhány lelkes üzletember Beke Tibor vezetésével a hollandiai Rejsen Rotary Klub meghívására Hollandiába látogatott, ahol felvették a kapcsolatot az ottani üzletemberekkel, és általuk megismerték a Rotary-elveket.

Az évek során számos támogatási akciót szerveztek. A fontosabbak: a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház gyermekrészlegének felújítása és a mosoda felszerelése ipari mosógépekkel; a Tamási Áron Színház támogatása mecénásbérletek vásárlásával; a kovásznai Gazdakör támogatása tejfeldogozó egység létrehozása céljából; évenként pénzjutalomban részesítik Sepsiszentgyörgy elméleti középiskoláinak tehetséges diákjait; karácsonyi ünnepek alkalmával 200—250 szegényebb gyermeknek ajándékot osztanak; a bodvaji Vashá­mor felújításának támogatása egy magyarországi civil társasággal együtt; két gyermekjátszótér létrehozása Sepsiszentgyörgyön a helyi tanács segítségével; együttműködés az Amőba Alapítvánnyal a GTP (Global Teenager Project) megvalósításában. Folyamatban a Gámán János Mezőgazdasági Szakközépiskola tanpékségének létrehozása egy németországi Rotary Klub és a helyi önkormányzat segítségével, idén tavasszal sikerült felújítani a kovásznai szívkórház mofettáját, ezt dr. Semmel Ká­roly szívorvos, Rotary Klub-tag kezdeményezte, és a klubtagok segítsége, hozzájárulása, munkája révén valósították meg. Idén szeptemberben a mobilitás hete alkalmából támogatták a sepsiszentgyörgyi biciklis felvonulást, és folyamatban a sepsiszentgyörgyi szegények kantinjának felújítása egy belga Rotary Klub segítségével.

A sepsiszentgyörgyi Rotary Klub idei elnöke Keresztes Zoltán közgazdász, a Leineweber Ruhaipari Vállalat topmenedzsere, volt elnökei: Beke Tibor mérnök, Németh Csaba műépítész, tervező, Szőcs Gyula építész, Füstös Imre mérnök, Füstös Tibor mérnök, dr. Lukács András, dr. Ioan Cheresteş orvos, Fazakas Csaba mérnök. A Rotary Klub olyan segítséget nyújt a rászorulóknak, amivel majd önerőből kell kijutniuk a nehézségekből. Köszönik szponzoraiknak, akik önzetlenül támogatták akcióikat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-11: Magazin - x:

Berlini fal csokoládéból

Különös módon ünnepelte a berlini fal leomlásának 20. évfordulóját egy francia csokoládéművész, aki Franciaországban csokoládéból építette fel a hidegháború jelképének számító hírhedt fal 15 méteres változatát.
2009-11-11: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Foglalkozása: mézeskalácsos — Iochom István

Farkas Gábor munka közben
A kezdetek Kézdivásárhelyen
A mézeskalácsosság nem tartozott a céhes iparhoz, háziiparként űzték e mesterséget. A huszadik század elején Brassóból telepedett Kézdivásárhelyre Hahn Jakab temesvári sváb származású mester, aki a Mézesdomb környékén a színes cukormázzal, tükörrel, sztaniolpapírral, képekkel, verses szövegekkel díszített, cifrapogácsának nevezett mézeskalácsot meghonosította a városban.