A középosztályt is elérte a válság

2009. november 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Már a középosztály anyagi biztonságát is kezdi veszélyeztetni a gazdasági válság, sok korábbi adakozó most támogatásért fordul a segélyszervezetekhez — mondta Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke Budapesten, a Nemzetközi Vöröskereszt európai humanitárius helyzetről szóló legújabb jelentésének bemutatóján.

Habsburg György szerint kritikus a helyzet, mivel egyre szűkül a Vöröskeresztet támogatók köre, miközben a segélyigények a válság miatt folyamatosan nőnek. Külö­nösen nehéznek ígérkezik a közelgő téli időszak — húzta alá. Úgy vélte, hogy Közép-Európában egyebek közt azért súlyosabb a válság szociális hatása, mint nyugaton, mert kevesebben rendelkeznek megtakarításokkal, így állásuk elvesztése esetén kilátástalan helyzetbe kerülnek. Bár Nyugat-Európában jobb a helyzet, az utóbbi évben ott is megnőtt a segélyszervezetek szerepe: a Spanyol Vöröskereszt például közel félmillió embernek biztosít napi élelmet — emelte ki Habsburg György.

Matthias Schmale, a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Fö­derációjának (IFRC) főtitkár-helyettese arról számolt be, hogy a gazdasági válság szociális következményei Európában és Közép-Ázsiában sokkal súlyosabbak, mint várták. A válság aránytalanul keményen érinti a szegényeket, az időseket, a pályakezdőket, valamint az egyszülős és sokgyermekes családokat. Szólt arról is, hogy egyre nő a bizonytalanságérzet az európaiakban, aminek elsősorban a háztartások eladósodása és a borúlátó jövőkép az oka. Ezt csak fokozza a kormányok egészségügyi és szociális kiadásainak megnyirbálása, az adók emelése. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-11-11: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Eladnák, de még nem veszik meg (Bodok Szálló) — Ferencz Csaba

A félig lerombolt Bodok Szálló — döglődő turisztikai potenciál
Egyelőre elállt a sepsiszentgyörgyi Bodok Szálló megvásárlásától Szarvadi Loránd. Az Inter Domo egyik tulajdonosa kérdésünkre elmondta, komolyan érdeklődtek az ingatlan iránt, az eladási döntés is megszületett, ám mivel néhány, az ingatlanhoz tartozó területet per útján visszakövetelnek egykori tulajdonosaik, az üzlet egyelőre nem jöhetett létre.
2009-11-11: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Az információ és a siker (Sikerakadémia) — Főcze Gyula

Valahányszor terítékre kerül a globális (világmszintű) gazdasági fejlődés irányainak boncolgatása, makrogazdasági elemzése, ismételten hangsúlyozzuk a munka, a tőke, a természeti erőforrások, a vállalkozó és a vállalkozói szellem létfontosságú jelentőségét. Ötö­dik nagyon fontos tényezőként, nem véletlenül, az információt emlegetjük, hisz a piacgazdaság, a tudásalapú és információs társadalom kereslet és kínálat alapján működő szegmenseiben a hasznosság szempontjából nélkülözhetetlen tényező. Rögtön ki is jelenthetjük: az információ a vállalkozói siker titka.