Öregedő világ

2009. november 12., csütörtök, Család

Ha a jómódú országok társadalmi fejlődése az eddigi mértékben és irányban folytatódik, az Egyesült Királyságban az évezred első esztendejében született gyerekek fele megünnepelheti a századik születésnapját. Az angol orvosi hetilap, a Lancet cikke nemcsak az új egészségügyi gondokat, hanem általánosabb társadalmi átrendeződést is felvázol.

A dán Kaare Christensen és munkatársai kiszámolták, hogy a várható életkilátások jelenlegi rekorderei, a japánok arra számíthatnak, hogy a 2007-ben született gyermekek előreláthatólag 107 évig élnek. Az angol gyerekek, akik ugyanekkor láttak napvilágot, legalább 103 esztendeig örülhetnek az életnek.

A kilátások szerint ugyanis nemcsak a hosszú öregkorban reménykedhetünk a jövőben, hanem abban is, hogy az akkori aggastyánok jobban mozognak, könnyebben ellátják magukat, mint a maiak. Várhatóan több krónikus betegségük lesz, mint ma: szív- és érrendszeri bajok, rosszindulatú daganatok, de ez a korszerű diagnosztika segítségével korábban kiderül, és a kezelési módok is sokat fejlődnek.

Ez viszont azzal is jár, hogy az országok népességének összetétele fokozatosan az idősek irányába tolódik. Mind nehezebb lesz tartani a szociális, jóléti állam elvárt szintjét. A korosodó emberek mind tovább dolgoznak, a nyugdíjkorhatár mind későbbre kerül. Ez azt is jelenti, hogy mind a fiatalok, mind az idősek naponta kevesebb időt dolgoznak, mint jelenleg.

A dán kutatók számításai szerint az átlagemberek aktív életükben ugyanannyi órát töltenek majd munkával, mint korunkban, de a munka időtartama több évre oszlik szét. ,,A huszadik század a jövedelem újrafelosztásának időszaka volt. A huszonegyedik században a munka újrafelosztása történik" — írják. ,,Az egyén így több figyelmet szentelhet munkája mellett a tanulásnak, a szórakozásnak vagy a gyermeknevelésnek is."

Az életkilátásoknak az a növekedése, ami az utolsó másfél évszázadban bekövetkezett, az emberiség történetében páratlan jelenség. Az is valószínű, hogy ez nem folytatódhat ilyen ütemben és korlátlanul.

Noha egyes genetikusok számításai szerint az emberek 130—140 esztendeig élhetnek, ezt az eltúlzott véleményt a gyakorló orvosok a tényleges adatok alapján kétségbe vonják. Ahol a születési és halálozási adatok vezetése megbízható, ott 110 éves kornál idősebb emberek a legjobb életkörülmények esetén is ritkán fordulnak elő.

(Matos Lajos, MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-12: Család - x:

A növények üzenete — Jártó Kocsis Edit

Bármilyen furcsának tűnik is, a minket körülvevő növények sok mindent üzennek az erre figyelőknek. A régi emberek értették a növények nyelvét, mivel sokat tartózkodtak a szabadban, figyelték a fák, füvek viselkedését, és tanultak tőlük. A földművesnek nyitott könyv volt a mező, a füves embernek, a gyógyítónak kincs, a vadásznak jelek sokasága.
2009-11-12: Család - x:

Pázsitfűfélék kertjeinkben — Puskás Attila

Különösen a nagyobb, növényegyüttesekkel tarkított, patakokkal, kis tavacskákkal változatossá tett kertek nem nélkülözhetik a díszfüveket, melyek helyenként csoportosan emelkednek ki a középmagas és színes virágözönből. Jóllehet legtöbb pázsitfűfaj vízkedvelő, ezért ilyen környezetbe telepítik, de ez korántsem kizárólagos igény.