Minőségpolitikai intézkedésekEgységes uniós termékjelzéseket

2009. november 18., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága megvitatta Giancarlo Scotta olasz képviselő jelentését, amely az Európai Bizottság tervezett minőségpolitikai intézkedéseit véleményezi.

A dokumentum társ-jelentéstevője a Szocialisták és Demokraták frakciója részéről Tabajdi Csaba MSZP-s képviselő. A téma kulcskérdései az élelmiszertermékek származásának feltüntetése, a védett földrajzi jelölések rendszereinek tisztázása, valamint a biotermékek megkülönböztetésére használt nemzeti tanúsítási rendszerek egységesítése.

Az EU-ból származó élelmiszerek egységes jelölése azért fontos, mert így a fogyasztó biztos lehet abban, hogy az általa választott termék megfelel az európai termelési, gazdálkodási, környezetvédelmi, állatjóléti és egészségügyi követelményeknek, amelyek a legszigorúbbak a világon — mondta Tabajdi Csaba. Egy egységes EU-s származási logó bevezetése ezért jó a fogyasztónak, és jó a termelőnek egyaránt. Piaci védelmet biztosít a nem Euró­pából származó élelmiszerekkel szemben is.

Tabajdi szerint a téma másik kulcspontja a földrajzi jelzések rendszerének tisztázása. A földrajzi jelzések közé tartozik az ,,oltalom alatt álló eredet megjelölés" (OEM) és az ,,oltalom alatt álló földrajzi jelzés" (OFJ). Az OEM-bor kizárólag az adott földrajzi területen termett szőlőből készül, és készítését is az adott földrajzi területen végzik. Az OFJ enyhébb követelményeket támaszt, a szőlőnek csak 85 százalékban kell az adott földrajzi területről származnia, a bor készítését azonban szintén helyben végzik.

Az Európai Bizottság az egyszerűsítés jegyében kezdeményezte a két rendszer egyesítését, amely több tagállam heves ellenállásába ütközött. ,,A kérdés különösen komplikált, főleg a bortermelők esetében. A régi országokban ugyanis — így Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban — nagy múltra tekint vissza az OEM és OFJ jelzések megkülönböztetése. Ezzel szemben az újonnan csatlakozott tagországokban még nem alakult ki ez a szabályozás, tehát számukra ez a kérdés kevésbé érzékeny pont."

A harmadik fontos kérdés a biogazdálkodásból származó termékek (bioélelmiszerek) közösségi szintű jelölése, melyre az Európai Bizottság egy egységes uniós biologó bevezetését javasolta, szemben a jelenleg működő, nemzeti tanúsító szervezetek által használt nagyszámú tagországi logóval, az eltérő ,,bio-, öko- és organikus" termék elnevezéssel. Az eltérő elnevezések és tanúsítási védjegyek nagyban gátolják a biotermékek unión belüli kereskedelmét.

Az új jelzések, logók rendszere a fogyasztó számára lesz elsősorban előnyös. Párhuzamosan szükség van megfelelő tájékoztató információs kampányokra, hogy a fogyasztók jobban ismerjék az élelmiszerek eredetét és minőségét.

(OS—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-18: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Sikeres üzlet: az új technológia (Akik hazatértek) - Varga Melinda

A gazdasági válságot eltúlozzák, előbb-utóbb a nem működő vállalkozásoknak, melyek már terhelték a piacot, be kellett bukniuk, és ebben semmi különös nincs — derült ki Kiss Árpád Csabával folytatott beszélgetésünkből, aki szerint Kovászna megyében a turizmus fejlesztése jó üzleti befektetésnek bizonyul, ő a menedékházak építésében lát fényes üzleti jövőt.
2009-11-18: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Válságban ismét többen fusiznak

Ausztriában négy év csökkenés után az idén ismét növekedésnek indult a feketemunka a hivatalos keresetek zsugorodása miatt. A linzi egyetem elemzése szerint a növekvő közterhek és az adómorál romlása is hozzájárult ahhoz, hogy többet fusiznak az osztrákok.