A növények üzeneteMediterrán bűvöletek - Jártó Kocsis Edit

2009. november 19., csütörtök, Család

Nézem a fikusz húsos, sötétzöld leveleit, melyek szinte sziporkáznak a fényben. A valamikor, nem is olyan régen alig félméternyi, két levélkéből álló növény mára dús lombú fává nőtte ki magát.

Bár a hazájától távol, de az otthonos környezetben meghálálta a gondoskodást, nőtt-nőtt, mígnem elérte a plafont. Erre a gondos kezek visszanyesték, hogy inkább lombosodjék. Nőtt így jobbra és balra, mígnem a lombkorona kinőtte a szoba méreteit. Senki sem tehetett a dologról, de az öreg gazdának egyre nagyobb gond lett a hűséges, néma társ, aki együtt nőtt versenyt a gyerekekkel. Nehezen tudta törülgetni egyre számosabb levelét, és már lassan kiszorult a szobából, átengedve a helyet a fikusznak. A növény meg elbúsulhatta magát a kialakult helyzeten, vagy megsínylette a korábbi babusgatás hiányát, de sárgulni kezdtek a levelei, és egyet-egyet el is hullatott.

Pár nap tépelődés után meghozta fájdalmas, de mentő ötletét a gazda: elajándékozza kedvencét egy olyan helyre, ahol nagy a tér, van fény és levegő, ahol a fikusz kedvére terpeszkedhet, és díszéül szolgál a helynek.

Vajon nem így vagyunk-e mi is a gyerekeinkkel? Felneveljük, babusgatjuk, óvjuk, ők meg nőnek, terebélyesednek észben, tudásban, emberségben, aztán kinövik a rendelkezésükre álló teret. Közben mi a háttérből irányt szabunk a növésnek, visszanyessük a túl messzire ágaskodó hajtásokat. Szeretjük őket, és ők is szeretnek minket, de egy idő után ez a szeretet leláncolja mindkét felet, ha nem oldjuk meg a köteléket. Ha elengedjük idejében őket, akkor felnőtté érnek, kiteljesednek, és okos helytállásukkal örvendeztetnek meg minket. Mi pedig keresünk egy újabb szobanövényt, amelyet ápolhatunk, amelyikben mindig viszontlátjuk a valamikori fikuszt.

Megyek az utcán, és felfigyelek a cipekedő apukára, aki kisfia ámuló buzgólkodása mellett nagy gonddal helyezi autójába a félméternyi, csillogó levelű kis fikuszt.

Újabb kör, újabb bűvölet, az ifjúságról és meleg szellőkről, szikrázó napsütésről regélő, mindig zöldellő mediterrán növények igézete...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-19: Kultúra - x:

Három évtized szolgálat (Emlékkönyv réty zenei életéről)

Kelemen Antal
Közel kétszáz oldalon, dokumentumértékű fotók segítségével pillanthatunk bele a rétyi zenei közművelődés három évtizedes múltjába a Charta Kiadó míves emlékkönyvében*.
2009-11-19: Család - x:

Tánccal a felejtés ellen

Német szakértők szerint a tánc segíthet az emlékezés visszanyerésében. Az Alzheimer-kórban szenvedőknek épp ezért a felejtés ellen a többi között valcert ajánlanak.