Mondjál le a cigarettáról egy napra, mindennap!

2009. november 19., csütörtök, Család
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) november harmadik csütörtökét dohányfüstmentes nappá nyilvánította.

E napon a különböző rendezvényeken hangsúlyozzák: a dohányosoknak nincs joguk arra, hogy ártsanak nem dohányzó embertársaiknak. Az Európai Unió országaiban évente mintegy nyolcvanezer ember válik a passzív dohányzás áldozatává.

Földünkön jelenleg mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen, s e szenvedélyük miatt évente több mint ötmillióan vesztik életüket. Nem ez az egyetlen nap, amikor az egészségvédők harcba indulnak a dohányzás ellen, a WHO május 31-ét is dohányzásmentes világnappá nyilvánította.

A Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóság egészségügyinevelés-osztálya a nap alkalmából egy felmérés eredményeit ismerteti. Eszerint először fordul elő az utóbbi évtizedekben, hogy csökkent a dohányzók száma Romá­niában: a 15—59 év közötti lakosság harminc százaléka cigarettázik (a férfiak 33 százaléka, a nők 27 százaléka). Legtöbben a 15—24 év közötti fiatalok közül dohányoznak, a 25—34 év közötti fiatalok 32,9 százaléka és a 35—44 év közöttiek 31 százaléka gyújt rá.

A cigarettázók száma nagyobb a középfokú végzettségűek sorában (33,7 százalék) és a munkában állók között (32,5 százalék).

A cigarettázók 12,1 százaléka 15 éves kora előtt, 48,9 százaléka 19 éves kora előtt kezdett dohányozni. A férfiak 56,7 százaléka 18 éves kora előtt gyújtott rá először, a nők 39,3 százaléka cigarettázott ebben a korban.

A legtöbben a cigarettázók közül (61,6 százalék) naponta tíz-húsz szál cigarettát szívnak el. Ez valamivel nagyobb a férfiak körében, 63,1 százalék, míg a nők körében 59,8. Egy személy a tízből naponta több mint húsz szál cigarettát szív el, és két személy az ötből havonta 200—400 lejt költ cigarettára. A nők kevesebb pénzt költenek cigarettára, mint a férfiak.

A cigarettázók több mint fele azt nyilatkozta, le szeretne szokni (59,1 százalék a férfiak, 56,7 százalék a nők közül). Ugyanakkor a cigarettázók szinte fele egyszer már megpróbálta, de nem sikerült.

A megkérdezettek közül legtöbben tudják, hogy mennyire káros a cigaretta füstje az egészségre és a környezetre, beleértve azokat, akik nem dohányoznak, de beszívják a füstöt.

A közlemény végül pár általános tanáccsal is szolgál:

* Az akarat az első lépés a cigarettáról való lemondáshoz!

* Ha le szeretnél mondani a cigarettáról, akkor a következő lépés az, hogy tegyél is ez ügyben valamit.

* A legfontosabb, hogy megtaláld azt az utat, amelyik neked a legjobban beválik.

* Találd meg azokat az ötleteket és megoldásokat, melyek neked a legmegfelelőbbek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-19: Család - x:

Kilencévesen a jövőről

Egy új kezdeményezésnek köszönhetően a brit kisiskolások már akár kilencévesen is hasznos tanácsokat kaphatnak az interneten keresztül a későbbi egyetemi tanulmányaikra és karrierjükre vonatkozóan — jelentette be a brit kormány.
2009-11-19: Család - x:

Második évben virágzik a hamvaska - Puskás Attila

Elterjedőben városainkban, falvainkban ez az ezüstösen molyhos levéldísznövény, a hamvaska (Senecio cineraria).