HáziorvosAz influenza — dr. Csurulya Gabriella

2009. november 26., csütörtök, Család

Ahogy beköszönt az ősz, megtelnek a családorvosi rendelők köhögő, lázas betegekkel. Az időjárás változásai, az iskolai és óvodai közösségek kedveznek a vírusok terjedé­sé­nek, ráadásul szervezetünk immunitása is csökkenőben a hideg évszakokban.

Tudni kell, hogy nem minden légúti betegség influenza, rengeteg vírus okozhat ,,influenzaszerű" tüneteket. A valódi influenza kellemetlenebb lefolyású, mint a meghűlés, és szövődményeket okozhat. Ritkán, de minden évben előfordul halálos kimenetelű tüdőgyulladás is, általában csökkent védekezőképességű egyéneknél, akik valamilyen krónikus betegségben szenvedtek. A H1N1 vírus egyelőre nem okoz súlyosabb megbetegedéseket, mint a más típusú influenzatörzsek.

Az influenza tünetei: láz, hidegrázás, köhögés, fejfájás, izomfájdalmak, levertség, esetleg hányás, hasmenés. Ha ezeket a tüneteket észleljük, legfontosabb az ágynyugalom, nagyobb mennyiségű folyadék (citromos tea) fogyasztása, magas láz esetén hűtőfürdőt is alkalmazhatunk. Adjuk meg testünknek a lehetőséget, hogy gyógyuljon. Kisgyermekek esetében, illetve ha krónikus betegségekben szenved valaki, mint asztma, szí­velégtelenség, cukorbetegség, daganatok, érdemes családorvoshoz fordulni, hogy együtt eldönthessék a további kezelést. Nem ajánlom a saját gyógyszerezést, főleg az antibiotikumok szedését orvosi javallat nélkül. Az antibiotikum nem lázcsillapító, és hatástalan a vírusokkal szemben.

Fontosnak tartom a megelőzést, ami tulajdonképpen a szervezet felkészítését jelenti a hidegebb napokra. A naponta elfogyasztott nyers gyümölcs és zöldség mellett igen hasznosak lehetnek a táplálékkiegészítők is. Naponta 1000 mg C-vitamin, echinacea-készítmények, grépfrútmagcseppek, multivitaminok fogyasztása eredményes mind a gyerek-, mind a felnőttszervezet védekezőképességének fenntartásában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-26: Család - x:

A szárazságtűrő nyuszifül — Puskás Attila

A Kaukázus és a délibb fekvésű ázsiai országok őshonos növénye a nyuszifülnek is nevezett gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), amelynek lándzsás, molyhos levelei parkjainkban is megjelennek, leggyakrabban szegélynövényként.
2009-11-26: Család - x:

Yumeiho gyógymasszázs — szimmetriával az egészségért

Rendkívül hasznos és különleges terápiával, a japán eredetű yumeiho gyógymasszázzsal gazdagodott a relaxálni vagy gyógyulni vágyók lehetősége Sepsiszentgyörgyön.