Az emberekbe érdemes befektetniKereskedők erkölcsei — B. Kovács András

2009. november 26., csütörtök, Pénz, piac, vállalkozás

Élelmiszer-kereskedelmi társaság vezetőjével beszélgetek, amikor a válságra vonatkozó panaszok mellett a ,,hajó" lékei is szóba kerülnek, melyeken keresztül elszivárog a haszon egy része.

— Mi megszabott árréssel dolgozunk, nem engedhető meg, hogy belülről ezt a megbízhatatlanság módosítsa. Hatalmasak a rezsiszámlák, és újabban megmagyarázhatatlanul ingadoznak például a villanyszámlák, visszaesett a kereslet, az emberek a fogyasztásukon, a hasukon takarékoskodni kényszerültek, ezek közismert nehézségek — de az igazi nagy baj, amivel nem tudok megbékülni, az az alkalmazottak szolidaritásának hiánya. Valamikor az élelmiszer-kereskedő fehér köpenyben, könyökvédőben állt a pult mellé, ez annak is jele volt, hogy mennyire megbecsüli önmagát. Kiveszett volna a becsületérzés, nem tudom, de a szakmai önérzet súlyosan sérülhetett az ántivilágban, és azóta sem tért magához.

Hogy meggyőzzön, egyszerű számítást végez:

— Ne induljunk ki abból, hogy lopnak, és hazaviszik, amit nem fizettek ki. Bár tudnék rá példát. Mondok mást, hogy a kár nagyságát felmérhesse: ha egy alkalmazott, mondjuk, ami ezerszer előfordul, nem visz tízórait magával, és emiatt bent megeszik egy kiflit pár szelet szalámival, mondjuk, másfél lej értékben, megiszik egy kávét, nos, csak ennyit fogyaszt el anélkül, hogy kifizetné, egyetlen dolgozó egy év alatt már 14 millió régi lejnél nagyobb kárt okozott. Szorozzuk meg az alkalmazottak számával, és milliárdos összeg jöhet ki! És akkor még nem szóltam a cigarettáról, amit a legkönnyebb egy ilyesmire beállítódott embernek ,,kezelnie". Nem szóltam arról, hogy bejön egy ismerős, és a drága sonkát, mondjuk, parizer árán számolja fel neki stb. Ezekből felbecsülhető, mekkora belső kára van egy kereskedőnek, mekkora malomkövet kénytelen az alacsony önbecsülés, a szakmai presztízsének hiánya, az általános demoralizáltság és ki tudja, még mi miatt a nyakában cipelni. A kimondott lopás csak ezután következne.

Lejegyzem a fentieket, mert lényegi információnak tartom. Nem akarom rossz színben feltüntetni a nyilatkozót, a bérszínvonal kérdését nem hoztam szóba beszélgetésünkben. Kiegészíteném mindazonáltal a fentieket azzal, amit nemrég a másik tábor, egy volt alkalmazott mesélt el nekem. Részlegfelelős volt egy nagyáruházban, és a belső lopásokról megvolt a maga véleménye:

— Én azt vallom, a tulajdonosoknak nem az áruba, hanem mindenekelőtt az emberekbe érdemes befektetniük. Szinte nem is lehet elvárni attól, aki minimálbéren van, hogy ne lopjon, ne vigyen haza dugiban ezt-azt a polcokra kitett áruból. Ha a lakása rezsijét, a legszükségesebbeket, gyerekei ellátását sem tudja vagy alig tudja állni a béréből, akkor szinte rákényszerül, hogy kiegészítse, úgymond, jövedelmét, mert hát neki is jár egy kis lazítás, egy tévéműsor, egy mosógép, egy üdülés…

A két észrevétel nem oltja ki egymást, a vállalkozónak attól még igaza van, hogy a második megértően viszonyul egy alapvető rákfenéhez. A bérszínvonal, az igények és a lehetőségek összevetése messze vezetne, de válság ide, válság oda, a kereskedelemben mindenekelőtt a vállalkozóknak és alkalmazottaknak kellene valahogy közös nevezőre jutniuk egymással, dűlőre vinni és feloldani e burkolt belharcot, hogy aztán a cégvezető ne rajtunk, a vevőkön legyen kénytelen kárát fennmaradása érdekében bevasalni.

Szóval, az emberekbe érdemes befektetni, de önbecsülést nem eredményez automatikusan a magasabb bér sem, viszont megadja megszerzéséhez a lehetőséget. Élnek-e vele, javul vagy inkább romlik a szakmai erkölcs napjainkban?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-11-26: Múltidéző - x:

Jánó Albert diákkori támasztéka (Határhelyzetek) — Sylvester Lajos

Olvasásszociológusoknak csemegeként szolgálhat, amint az én idős ismerősöm, Jánó Albert lapjainkat, 1968-tól a Megyei Tükört, 1989-től a Háromszéket olvassa és értelmezi, az olvasottakat egybeveti saját tapasztalataival és a különféle korok eseményeivel, mindig azzal a szándékkal, hogy a jelenben zajló folyamatokban vágjon rendet a maga ítélete szerint. Jánó Albert zágoni származású, az asztalosszakmát kovásznai szakiskolában tanulta, majd a sepsiszentgyörgyi bútorgyárba került, térült-fordult Brazíliában is, ahol a román nagykövetség bútorzatát rakta rendbe, majd onnan visszatérve és állandó lappangó lázzal viaskodva, könnyebb fizikai munka reményében a színházhoz szegődött.
2009-11-26: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Nincs hetvenkedés (Kármentő) — Mózes László

Lapterjesztői állást hirdetett egy sepsiszentgyörgyi gyermeklap. Részidős munka, nem napi nyolc óra, melynek lényege, hogy autóba kell ülni és minél több helyen ajánlani, kínálni a folyóiratot. Magyarán, el kell adni, s a fizetség egy idő — jó néhány hónap — után ennek függvényében növekedhet. Mert indulásból az — anélkül, hogy számszerűsítenénk — nem sok a nem túl kényelmes, de annál több felelősséggel járó munkáért.