KármentőNincs hetvenkedés — Mózes László

2009. november 26., csütörtök, Pénz, piac, vállalkozás

Lapterjesztői állást hirdetett egy sepsiszentgyörgyi gyermeklap. Részidős munka, nem napi nyolc óra, melynek lényege, hogy autóba kell ülni és minél több helyen ajánlani, kínálni a folyóiratot. Magyarán, el kell adni, s a fizetség egy idő — jó néhány hónap — után ennek függvényében növekedhet. Mert indulásból az — anélkül, hogy számszerűsítenénk — nem sok a nem túl kényelmes, de annál több felelősséggel járó munkáért.

Viszont hetvenen jelentkeztek, jobbára fiatalok.

Ez nem csak a lap szerkesztőit lepte meg, hanem azt is mutatja, újabban mennyire kelendő egy-egy háromszéki munkahely. És talán azt is szemlélteti, mennyire nehéz — még megyeszékhelyi szinten is! — tenni vágyó fiatalabbaknak olyasmit találniuk, amihez szakértelmük s netán kedvük is lenne. Magyarán, nyakig benne vagyunk a gazdasági válság hínáros mocsarában, s ember, illetőleg munkavállaló legyen a talpán, aki ilyen körülmények között ki tudja vágni a rezet. Mert elgondolkodtató hetven jelentkezőt látni egy olyan állásinterjún, amely még csak nagy karrierlehetőséggel sem kecsegtet.

Persze, már év eleje óta zajlik a csendes, de folyamatos elbocsátási hullám a megyében. Főként kis cégeknél, de nagyobb vállalatoktól havonta tömegesen is kerülnek utcára emberek, ennek a folyamatnak október-november során is több mint négyszáz háromszéki issza a levét. Hirdetnek ugyan állásokat, de a háromszéki munkaerőpiacon a kereslet és a kínálat közötti egyensúly egyelőre bizonytalan. A válság még mélyebbre nyomja gazdaságilag az amúgy sem prosperáló Székelyföldet. Erre bizonyítéktöredék a mostani hetven munkahelykereső is: egy ideig vélhetően nem hetvenkedhetünk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-11-26: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Kereskedők erkölcsei (Az emberekbe érdemes befektetni) — B. Kovács András

Élelmiszer-kereskedelmi társaság vezetőjével beszélgetek, amikor a válságra vonatkozó panaszok mellett a ,,hajó" lékei is szóba kerülnek, melyeken keresztül elszivárog a haszon egy része.
2009-11-26: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Felsőrákosi sikertörténet — Hecser László

Rácz Gábor húszesztendei erdésztechnikusi munkát maga mögött tudva, 2005-ben lépett vállalkozói pályára. Előbb fakitermeléssel foglalkozott, majd hamarosan építési részleget is létrehozott. Pénzügyi sikere megkérdőjelezhetetlen: az első esztendőben még csak százharmincezer lej forgalmat jegyzett, de mindössze négy esztendő alatt ötmillió lej feletti eredményt ért el. Ma nem csak lakóhelyének, Felsőrákosnak legjelentősebb vállalkozója, hanem megyei szinten is előkelő helyen tartják számon. Erdővidéken több önkormányzati és egyházi ingatlan újult meg tevékenysége során, jelenleg az állami alapokból fizetett tömbházakat építi.