Nehéz anyagi helyzetben a kassai Thália Színház

2009. november 26., csütörtök, Világfigyelő

Gazdasági problémákkal küszködik a kassai Thália Színház: a teátrum fenntartója, Kassa megye ebben az évadban olyan jelentős összeget vont meg a gazdasági válság miatt, hogy ez pénzügyi szempontból katasztrófahelyzetet jelent az intézmény számára — mondta Korognai Károly főrendező tegnap.

Úgy fogalmazott: a gazdasági válság okozta nehézségekre hivatkozva a likviditási problémák megszüntetésében a fenntartó nem partner, ezért önerejéből próbál meg segíteni magán a színház. Kifejtette: mintegy százezer eurónyi a hiány, amely nem egy végletesen hatalmas összeg. Amennyiben a pénzügyi gondot sikerül átvészelni, túlélni, az nagyon komoly siker lesz. Hozzátette: ha nem sikerül rendezni az anyagiakat, és emiatt esetleg megszűnik a nagy múlttal rendelkező teátrum, elkerülhetetlenné válik a politikai felhang. ,,Ha pedig a kassai Thália Színház eltűnne a színjátszás palettájáról, az óriási probléma lenne. Minimum egy hatszázezres magyar ajkú lakosságnak van ugyanis szüksége rá Szlovákiában" — hangsúlyozta a főrendező.

Korognai Károly a jelennel kapcsolatban beszámolt arról is, hogy a társulatnak tizenhat színész tagja van, és mintegy félszázan dolgoznak a színháznál. Bíznak abban, hogy sikeres lesz a színház számára szervezett gyűjtési akció, és megmenthetik a magyar színjátszás ezen helyszínét. ,,Vészharangkongatás, amely nemcsak érzelmi töltéssel bír majd, hanem jelzi, szükség van a kassai Thália Színházra" — fogalmazott a színház főrendezője annak kapcsán, hogy a Duna Televízió pénteken, szombaton és vasárnap jótékonysági napokat tart a kassai Tháliáért. A televízió közlése szerint tematikus összeállításokkal, a színház három nagy sikerű színdarabjának bemutatásával és adományvonal létrehozásával igyekeznek segítséget nyújtani a felvidéki teátrumnak a fennmaradásáért vívott küzdelemben. A kassaiak emellett pályáznak mindenféle produkciókkal, hogy pluszforrást találjanak, de ,,első lépésben bőven elég, ha most sikerül megmenteni a teátrumot. A továbbiakat majd meglátjuk" — fűzte hozzá Korognai Károly, aki arról is beszámolt, hogy ettől függetlenül lázasan dolgoznak, nagy sikerrel és telt házzal mennek az előadások.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-11-26: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Felsőrákosi sikertörténet — Hecser László

Rácz Gábor húszesztendei erdésztechnikusi munkát maga mögött tudva, 2005-ben lépett vállalkozói pályára. Előbb fakitermeléssel foglalkozott, majd hamarosan építési részleget is létrehozott. Pénzügyi sikere megkérdőjelezhetetlen: az első esztendőben még csak százharmincezer lej forgalmat jegyzett, de mindössze négy esztendő alatt ötmillió lej feletti eredményt ért el. Ma nem csak lakóhelyének, Felsőrákosnak legjelentősebb vállalkozója, hanem megyei szinten is előkelő helyen tartják számon. Erdővidéken több önkormányzati és egyházi ingatlan újult meg tevékenysége során, jelenleg az állami alapokból fizetett tömbházakat építi.
2009-11-26: Világfigyelő - x:

A szlovák nyelvtörvényre figyel az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság megkülönböztetett figyelemmel kíséri majd, miként hajtják végre a szlovák államnyelvről szóló törvényt — hangsúlyozta Leonard Orban, az EU többnyelvűségi kérdésekben illetékes biztosa kedd éjjel Strasbourgban az Európai Parlamentnek (EP) a kisebbségi nyelvhasználatról folytatott plenáris vitájában.