Ki érti ezt az országot? — Fekete Réka

2009. november 26., csütörtök, Máról holnapra

A címben megfogalmazott kérdést egy sepsiszentgyörgyi iskola igazgatója tette fel a szülőkkel tartott tájékoztató megbeszélésen, ahol ismertették az oktatási minisztérium döntését, miszerint november 30-án és december 14—18. között fizetetlen szabadnapot tartanak a tanügyben.

Ugyanott elhangzott, hogy bár az iskola korábban másként döntött, most ennek a rendelkezésnek kell alávetniük magukat, ha akarják, ha nem. Azóta azt is tudjuk, hogy más lehetőség is van, a főtanfelügyelő nem akadályozza meg, ha egy óvodában, iskolában a szülők testülete és a vezetőtanács megegyezik abban, hogy a szaktárca határozatától eltérő módon csökkentik a bérköltségeket. Mert hiszen arról van szó, hogy novemberben és decemberben 15,5 százalékkal kevesebb fizetést kapnak a költségvetési intézmények alkalmazottjai, ekképpen kíván az ország(vezetés) kijutni a pénzügyi kátyúból. ,,Amelyik napot nem fizetik, azon a napon nem jövünk be az iskolába" — mondta az igazgató, mert szerinte a megalázásnak is van határa, és nem szeretnének lehajtott fővel járni.

Egy másik szülői közösségben (törvénytelenül) aláíratták a szülőkkel, hogy egyetértenek a minisztérium javaslatával, és november utolsó napján nem tanítanak, valamint egy héttel hamarabb adják ki a karácsonyi vakációt, egy óvodában pedig úgy gondolják, ez egy olyan ország, ahol egyik napról a másikra változnak a dolgok, tehát fölöslegesen nem riogatják a szülőket azzal, hogy mi lesz vagy nem lesz decemberben, csupán azt közölték, hogy november 30-án zárva tartanak.

Nem tudni tehát, ki milyen megoldást talál arra, hogy az államnak adja néhány napi kenyérkeresetét, munkával vagy munka nélkül fizeti-e meg azt a felelőtlenséget, amivel ezt az országot irányítják, vagyonát elherdálják, egy dolog ellenben biztos, olyan példa ez a felnövekvő nemzedékek számára, amiből tanulni nem, csak kiábrándulni lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-11-26: Közélet - x:

Gondban a köpeci öregotthon (Tanácsülés Baróton) — Hecser László

Barót város tanácsülésén beszámoló hangzott el a köpeci öregotthon, illetve az önkormányzattal szerződéses viszonyban álló, halmozottan sérült gyermekek és fiatalok ellátásával foglalkozó Hisszük, hogy fontosak Egyesület működéséről és tevékenységéről. Nagy István polgármester arra kérte a képviselő-testületet, tegyen meg mindent azért, hogy a köpeci református egyház hosszabbítsa meg az intézmény székhelyéül szolgáló ingatlan tavasszal lejáró szerződését.
2009-11-26: Közélet - x:

Kérni kell a magyar misét — Fekete Réka

,,Mindenkinek joga van saját nyelvű liturgiához, de akkor, ha ezt ő akarja." Ezt az álláspontot képviselték a román püspökök azon a hétfőtől tegnapig tartó jászvásári találkozón, amelyet a Román és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) küldöttségének részvételével rendeztek Petru Gherghel jászvásári püspök kezdeményezésére.