A világ legkisebb hóembere

2009. december 8., kedd, Magazin

A hajszál vastagságának is csak az ötödét teszi ki az a hóember, amelyet brit tudósok készítettek a nanotechnológia eszközeivel. A világ legkisebb hóembere 0,01 milliméter széles, és két apró óngyöngyöcskéből áll, amelyet platinával hegesztettek egymáshoz.

A hóember mosolyát koncentrált ionnyalábbal kanyarították az arcára. De persze szemet és orrot is formáltak neki a nyugat-londoni Országos Fizikai Laboratóriumban (NPL). A remekbe szabott apróságot David Cox, a laboratórium kvantumészlelő csoportjának egyik tagja készítette ― számolt be róla a telegraph.co.uk. Az NPL Nagy-Britannia egyik vezető tudományos intézete és kutatóközpontja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-08: Magazin - x:

Gazdag kincslelet Irakban

Gazdag kincsleletet rejtett az Irakban feltárt párthus sír. Kaisz Hasszán (Qais Hassan), az Iraki Régészeti Hatóság vezetője elsősorban a sírkamra érdekes építészeti megoldásait emelte ki. A 306 négyzetméteres építmény több szintre tagolódott, amelyeket speciális lépcsők kötöttek össze ― olvasható az az-Zamán angol nyelvű iraki napilap hírportálján (http://www.azzaman.com/). A régészek összesen 216 művészi kivitelű tárgyat találtak a sírkamrában, köztük arany ékszereket, drágaköveket, kerámia- és üvegedényeket. A leletek korát kétezer évesre becsülik.
2009-12-08: Magazin - x:

Tádzsikisztáné a világ leghosszabb lobogója?

A világ leghosszabb lobogójával akar bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe Tádzsikisztán, a szegénységtől sújtott közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság. Az 1500 méter hosszú lobogót a tádzsik nemzeti zászló ünnepnapján mutatták be a fővárosban, Dusanbéban. A városháza szóvivője szerdán bejelentette: kérvényezték a Guinness-rekordokat felügyelő bizottságnál, hogy ismerjék el a világelsőséget.