GasztronómiaMinőségi borok Egerből — Ferencz Csaba

2009. december 8., kedd, Gazdakör

Borkóstoló — a kulturált borfogyasztásért

Rendkívüli borkóstolót szervezett múlt szombaton a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátó-ipari Egységek Szövetsége (SVESZ). Az egri Estók pincészet borásznője, Kőrö­syné Estók Erzsébet és férje (bemutatása szerint a cég igazgatója), Kőrösy Gyula a hagyományos technológiákkal készülő borkülönlegességeiket hozták el a Park vendéglőbe.

Kóstolni lehetett idei, még nem palackozott rosét, 2006-os, illetve 2002-es évjáratú bikavért, díjnyertes cuvét és a vörösborok hazájában különlegességnek számító, rendkívül zamatos Muscat Ottonelt. A termelők elmondták, kizárólag kis sorozatban palackozzák termékeiket, ami legtöbb esetben néhány ezerre tehető, de sohasem haladja meg a 6800 palackot. A nemes nedű tufába vájt saját pincében hagyományos módszerekkel érik, a viszonylag kisméretű birtok az Eged-hegy lejtőin, mintegy 530 méter tengerszint fölötti magasságon található. A borkóstoló jó hangulatát az egri borok eredetéről, a borkultúráról, illetve a kulturált borfogyasztásról zajló beszélgetés fűszerezte.

Kovács István házigazda azt tervezi, magyarországi szakemberek segítségével vendéglátósok számára borkultúrát népszerűsítő tanfolyamot szerveznek, hogy a nemes ital fogyasztásának törvényszerűségeit, a hozzá kapcsolódó gasztronómiai szokásokat a hazai vendéglátóiparban is kamatoztatni lehessen.

A Magyar Borakadémia egyébként épp múlt pénteken egy egri borásznak ítélte oda Az év bortermelője címet. Lőrincz György szerint az egri borvidék általános hírnevével ellentétben pincéjében kizárólag fehérborokat termel hagyományos eljárással, egy évig fahordóban érlelve. Lőrincz György jelezte, hogy az egri borok alatt elsősorban házasított fajtákat ért. A győztes szerint borai között nagy szerepet szán a Kárpát-medencei fajtáknak, a díjátadóra pedig egy alapvetően olasz rizlingre épülő, de szürkebarátot és cabernet sauvignont is tartalmazó bort vitt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-12-08: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Fakitermelőből autóbontó — Ferencz Csaba

Kerestély Zoltán — több lábon kell állni
Kerestély Zoltán autóbontójába a szükség vitt, na meg a hír, hogy Gelencén van egy jó bontó (a köznyelvben ez nem a mesterséget, hanem a vállalatot takarja), ahol német autókra lehet használt pótalkatrészt vásárolni. A fiatal család udvarában a raktárnak, illetve bontóműhelynek átalakított csűr előtt két ember szorgoskodott. A telefonon egyeztetett lökhárítót már előkészítették, egyéb apróságok is kerülnek. Az oldalsó udvarban tucatnyi autóroncs, Opel, Volkswagen, Renault, Dacia. Hamar kiderül, hogy a fakitermelők és -feldolgozók birodalmában a Kerestély testvérek sem kivételek, ám a szükség rendet bont. Igaz, az is egyfajta székely hagyomány, hogy mindenhez kell érteni, s abból kell megélni, amiből lehet.
2009-12-08: Gazdakör - x:

Szalmák a téli takarmányozásban (Idényben) — Incze Péter

A különböző szalmák jellemzője az alacsony nyersfehérje- és nyerszsírtartalom. Ezzel szemben nyersrosttartalmuk nagy. Rostjukban sok a lignin, és ennek következtében a többi táplálóanyag emészthetősége is rossz. Így a szalmák csak a kérődzők, a lovak és a nyulak takarmányozásában használhatók. A kérődzők takarmányozásában azért használhatók, mert nagy rosttartalmuknál fogva segítik a bendőműködést. A szalmák ebből a szempontból helyettesíthetik a széna egy részét a napi takarmányadagban. Kis táplálóanyag-tartalmuk miatt nagyobb mennyiségben fiatal állatokkal és a nagy tejtermelésű tehenekkel nem etethetők. A szarvasmarháknál ezért leginkább a növendék üszőkkel és a hizlalásra fogott növendékkel hasznosíthatók.