Élve boncolják a tépelődő Blairt

2009. december 10., csütörtök, Világfigyelő

Nem akarta fegyverrel leváltani Szaddám Huszein iraki elnököt, de mégis segítséget ígért ehhez az USA-nak. Később sokáig halogatta a döntést, de hiába reménykedett, az időhúzás sem segítette a békés megoldást. Londonban két hete indult vizsgálat a brit iraki háborús részvétel körülményeinek tisztázására, a meghallgatásokból lassan felsejlik Tony Blair korábbi brit kormányfő dilemmája: hogy lehet elkerülni a vérontást, ha egyszer segítséget ígért Bushnak.

A bizottság a múlt héten kezdte a munkáját, a cél, hogy feltárják Nagy-Britannia háborúba lépésének hátterét, a megelőző döntési folyamat körülményeit. Öt kérdésre keresik a válaszokat: Milyen ígéreteket tett Tony Blair George Bushnak Nagy-Britannia iraki háborúban való közreműködéséről? Figyelmeztette-e Lord Goldsmith brit főügyész Blairt, hogy Szaddám elmozdítása nem törvényes, és miért változtatta meg a főügyész ezt a véleményét 2003 márciusában? Miért hagyták a titkosszolgálatok, hogy felhasználják őket? Miért késleltette a kormány a katonai felkészülést? Voltak-e, és milyen tervek az invázió utáni helyzetre?

Ehhez számos akkori brit diplomatát, állami vezetőket, politikusokat hallgatnak majd meg, akik valamilyen szinten részt vettek a döntéshozatalban, annak előkészítésében, az erről szóló tárgyalásokon. A jövő év elején várhatóan meg fogják hallgatni Tony Blair korábbi brit miniszterelnököt is, akiről már az eddig meghallgatottak nyilatkozataiból is kiviláglik, hogy nem tudott nemet mondani Bushnak.

A 2003 márciusában kezdődött háborúban a brit hadsereg az ország déli területeit tartotta ellenőrzése alatt: békefenntartó tevékenységet végzett Bászra városában egészen 2009 áprilisáig. A brit Védelmi Minisztérium szerint 2009. április 30-ig összesen 179 brit katona halt meg Irakban, közülük 136-an katonai összecsapásban, 43-an betegségben, balesetben vagy tisztázatlan okból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-12-10: Világfigyelő - x:

Megkezdődött az Európai Néppárt tisztújító kongresszusa

A német egység helyreállításával, valamint az európai integrációval kapcsolatos történelmi döntések helyszínén, a korábbi bonni parlament épületében kezdte meg tisztújító kongresszusát az Európai Néppárt (EPP).
2009-12-10: Világfigyelő - x:

Elfogták a hullarablás negyedik gyanúsítottját is (Ausztria)

Elfogtak egy negyedik gyanúsítottat is a Karl Friedrich Flick német-osztrák milliárdos holttestét tartalmazó koporsó ellopásának ügyében — jelentette tegnap az osztrák tömegtájékoztatás.