Fényképek ismeretlen galaxisokról

2009. december 10., csütörtök, Világfigyelő

Korábban soha nem látott galaxisokról készített felvételeket a Hubble űrtávcső a NASA űrhajósai által májusban felszerelt új infravörös kamera segítségével — közölték a brit királyi csillagászati társaság honlapján brit tudósok. Ilyen távoli galaxisokról eddig még nem készültek képek — írták kedden a felvételeket tanulmányozó tudósok.

A tanulmányozott galaxisok a tudósok szerint az ősrobbanás után kevesebb mint egymilliárd évvel keletkeztek. A galaxisok mintegy 13 milliárd fényévnyire vannak a Földtől. A kamerát az Atlantis űrsikló asztronautái májusban szerelték fel egyik űrsétájuk alkalmával. A Föld körül csaknem 600 kilométeres magasságban keringő, 19 éve üzemelő űrtávcső működtetésében az amerikai űrhajózási hivatalon, a NASA-n kívül az Európai Űrügynökség (ESA) is részt vesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-12-10: Világfigyelő - x:

Elfogták a hullarablás negyedik gyanúsítottját is (Ausztria)

Elfogtak egy negyedik gyanúsítottat is a Karl Friedrich Flick német-osztrák milliárdos holttestét tartalmazó koporsó ellopásának ügyében — jelentette tegnap az osztrák tömegtájékoztatás.
2009-12-10: Világfigyelő - x:

Röviden — Simó Erzsébet

Afganisztánra összpontosítanak
Az amerikai hadsereg 50 százalékkal akarja növelni az afgán biztonsági erők létszámát 2011 júliusáig, amikor megkezdődik az amerikai csapatok kivonása az ázsiai országból — közölte tegnap egy amerikai tábornok. William Caldwell, aki az afgán rendőrség és hadsereg kiképzéséért felel, a Robert Gates amerikai védelmi minisztert Kabulba elkísérő újságíróknak elmondta: a Pentagon 2011 júliusáig 282 000 főre akarja növelni az afgán biztonsági erők létszámát. Ebből 123 000 lenne az afgán rendőrség és 159 000 a hadsereg létszáma. A Pentagon úgy számol, hogy reálisan 250—280 000 főre tudják majd növelni a létszámot.