Röviden — Simó Erzsébet

2009. december 10., csütörtök, Világfigyelő
Afganisztánra összpontosítanak

Az amerikai hadsereg 50 százalékkal akarja növelni az afgán biztonsági erők létszámát 2011 júliusáig, amikor megkezdődik az amerikai csapatok kivonása az ázsiai országból — közölte tegnap egy amerikai tábornok. William Caldwell, aki az afgán rendőrség és hadsereg kiképzéséért felel, a Robert Gates amerikai védelmi minisztert Kabulba elkísérő újságíróknak elmondta: a Pentagon 2011 júliusáig 282 000 főre akarja növelni az afgán biztonsági erők létszámát. Ebből 123 000 lenne az afgán rendőrség és 159 000 a hadsereg létszáma. A Pentagon úgy számol, hogy reálisan 250—280 000 főre tudják majd növelni a létszámot.

Teherán nem akar konfrontációt

Irán nem azért hagyta jóvá tíz új urándúsító üzem létesítésének tervét, hogy konfrontációba keveredjék a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) — jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a tegnapi kormányülés után Teheránban. ,,A bejelentés célja nem a konfrontáció volt. Már több hónappal ezelőtt felkértük az iráni atomenergia-ügyi szervezetet, hogy jelölje ki a tervezett új létesítmények helyét" — mondta Ahmadinezsád. Az iráni elnök szerint országának nem érdeke tovább fokozni az atomprogramja körüli feszültséget, és ,,hajlandó újabb tárgyalásokat folytatni globális problémákról". A NAÜ november végén elítélő határozatot hozott Irán ellen atomprogramja miatt. Azt kifogásolta, hogy a perzsa állam titokban újabb urándúsító üzem építésébe kezdett, amelyről csak szeptemberben adott tájékoztatást. A NAÜ kormányzótanácsa követelte, hogy Teherán azonnal függessze fel a Kom (Kum) mellett folyó építkezést.

Fia szerint életben van Oszama bin Laden

Életben van Oszama bin Laden — mondta a terroristavezető 28 éves fia, Omar egy osztrák hetilapnak adott interjúban. A NEWS színes magazin tegnap részleteket közölt a ma megjelenő cikkből. Oszama bin Laden negyedik fia szerint nem igazak a híresztelések, hogy apja beteg vagy halott. ,,Erős és szívós ember, jobb az erőnléte, mint egy fele olyan idős embernek" — jelentette ki. Mint mondta, megismeri a hangját az időnként közzétett hangüzeneteken, s ezekben mindig időszerű eseményekről van szó, ,,tehát életben kell lennie". A magát a béke követének nevező Omar bin Laden saját állítása szerint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások előtt néhány hónappal megszökött apjától, és elhagyta Afganisztánt. Robert Gates amerikai védelmi miniszter a hét végén azt mondta, az amerikai hatóságok nem tudják, hol bujkál Oszama bin Laden; az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének hollétéről évek óta nincsenek megbízható információk. James Jones nemzetbiztonsági tanácsadó ugyanakkor azt mondta, az év egy részét valószínűleg Afganisztánban tölti az Al-Kaida vezetője. Az amerikai kormány két éve 50 millió dollárra emelte az Oszama bin Laden fejére kitűzött vérdíjat.

Jogvédő szervezetek bírálják Obamát

Barack Obamának többet kellene tennie nemzetközi szinten az emberi jogok előmozdítása érdekében — fogalmazta meg bírálatát két vezető jogvédő szervezet tegnap, egy nappal azelőtt, hogy az amerikai elnök Oslóban átveszi a Nobel-békedíjat. A Human Rights Watch és az Amnesty International úgy látja: Obama pragmatikus stílusú külpolitikájának időnként az az ára, hogy az elnök nem juttatja kellőképpen kifejezésre az emberi jogok tiszteletben tartásával kapcsolatos aggályokat, például olyan országok esetében, mint Kína, amely Amerika legnagyobb hitelezője, és fontos szerepet játszik a globális pénzügyi válság leküzdésében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-12-10: Világfigyelő - x:

Fényképek ismeretlen galaxisokról

Korábban soha nem látott galaxisokról készített felvételeket a Hubble űrtávcső a NASA űrhajósai által májusban felszerelt új infravörös kamera segítségével — közölték a brit királyi csillagászati társaság honlapján brit tudósok. Ilyen távoli galaxisokról eddig még nem készültek képek — írták kedden a felvételeket tanulmányozó tudósok.
2009-12-10: Közélet - x:

Átszervezik a kézdivásárhelyi burgonyaállomást — Iochom István

Egy nemrég keltezett kormányrendelet értelmében átszervezik a kézdivásárhelyi Burgonyatermesztési és -kutatási Állomást, javainak egy részét pedig bérbe is lehet adni. Az ez év június 30-i leltár szerint az állomás 1 981 023 lejes vagyonnal rendelkezik.