Átszervezik a kézdivásárhelyi burgonyaállomást — Iochom István

2009. december 10., csütörtök, Közélet

Egy nemrég keltezett kormányrendelet értelmében átszervezik a kézdivásárhelyi Burgonyatermesztési és -kutatási Állomást, javainak egy részét pedig bérbe is lehet adni. Az ez év június 30-i leltár szerint az állomás 1 981 023 lejes vagyonnal rendelkezik.

A tizenöt oldalas kormányhatározatot a szenátus már letárgyalta, jelenleg a képviselőházban található. Az indoklás szerint a Gheorghe Ionescu-Siseşti Mezőgazdasági és Erdé­szeti Tudományos Akadémia fennhatósága alatt működő állomás már nem felel meg az érvényben levő szabályozásoknak, és át kell szervezni. A kormányhatározat második szakaszának negyedik bekezdése szerint az állomás ingatlanjait bérbe lehet majd adni.

A kormányhatározatra az RMDSZ-es honatyák is felfigyeltek. Meglátásuk szerint a lépés azt a veszélyt is magában rejti, hogy idővel az állomás javai eladhatóakká válhatnak.

A kormányhatározatban a 367 hektáros földterület bérbeadásáról nem esik szó. Az első osztályú szántóföldek az államosítás előtt kézdivásárhelyi, torjai, csernátoni és polyáni gazdáké voltak, akik két évtizede folytatnak szélmalomharcot egykori birtokuk visszaszerzéséért. A rendszerváltás óta sikerült az állomás területét 907 hektárról 367-re csökkenteni. Jelenleg Kézdivásárhelyen 303,74, Polyánban 19,15, Torján 35,56 hektár szántóterületet bitorol, a 8,58 hektáros különbözet az összterülethez viszonyítva sánc, út, udvar vagy beépített telek. Sajnos, a tulajdonjog-visszaállítás még mindig várat magára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2009-12-10: Világfigyelő - x:

Röviden — Simó Erzsébet

Afganisztánra összpontosítanak
Az amerikai hadsereg 50 százalékkal akarja növelni az afgán biztonsági erők létszámát 2011 júliusáig, amikor megkezdődik az amerikai csapatok kivonása az ázsiai országból — közölte tegnap egy amerikai tábornok. William Caldwell, aki az afgán rendőrség és hadsereg kiképzéséért felel, a Robert Gates amerikai védelmi minisztert Kabulba elkísérő újságíróknak elmondta: a Pentagon 2011 júliusáig 282 000 főre akarja növelni az afgán biztonsági erők létszámát. Ebből 123 000 lenne az afgán rendőrség és 159 000 a hadsereg létszáma. A Pentagon úgy számol, hogy reálisan 250—280 000 főre tudják majd növelni a létszámot.
2009-12-10: Közélet - x:

Az első kapavágás A borvíz útján — Farcádi Botond

Mintegy kilenc hónapos késés után immár ténylegesen is megtörtént az első kapavágás A borvíz útja turisztikai infrastruktúra-fejlesztési programban. A temesvári Confort kivitelező cég alvállalkozónak adta ki a munkát Előpatakon, így a sepsiszentgyörgyi Consic cég emberei már elkezdtek dolgozni — tudtuk meg Bíró Dónát megyei főépítésztől.