Tanácsülés SepsiszentgyörgyönÚj adóhatározatot készít az MPP — Váry O. Péter

2009. december 10., csütörtök, Közélet

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat MPP-frakciója felelőtlen döntésnek tartja, hogy a testület egy hete a 2010-es helyi adók és illetékek növelése mellett döntött, ezért újabb adóhatározat-tervezetet terjesztenek be, melyben a jövő évi adók idei szinten való tartását fogják javasolni, illetve ahol a törvény megengedi, akár egyes adónemek csökkentését is — hangzott el az önkormányzat tegnapi ülésén.

Még a napirend megszavazása előtt a polgári frakció nevében felszólaló Bereczki Kinga a témába vágó törvényes előírásokat felsorolva szóvá tette, az adócsökkentés nem törvénybe ütköző, az adótörvénykönyv által szabályozott adó-értékhatárokon belül a helyi tanácsok joga nulla és plusz húsz százalék közötti módosítást elfogadni. Vélemé­nye szerint a múlt ülésen elhangzott javaslata — a fizikai személyek számára jövőre tízszázalékos adócsökkentés az idei évi összegekhez képest — nem törvénytelen, az adónemeket egyenként kellett volna megvizsgálni, s ahol belefér az adótörvénykönyv által engedélyezett határokba, ott a csökkentés mellett dönthetett volna a testület. A törvényesség kérdését eldöntendő, a tegnapi ülésre behívták a városháza pénzügyi osztályának vezetőjét, Józsa Emese pedig megerősítette, amit a múlt heti tanácsülésen telefonon közölt az akkori vita zajlása közepette: az idei helyi adók és illetékek értékei az országos adótörvénykönyv által engedett legalsó szinten találhatóak, ennél jobban nem csökkenthetőek. Mindezek után Kovács István frakcióvezető kérdésünkre megerősítette, az MPP egyenként veszi górcső alá az adónemeket, előfordulhat ugyanis, hogy egyes illetékek az adótörvénykönyvben rögzített alsó szint fölöttiek, ezeknek a törvény engedte határig való csökkentését fogják javasolni, amelyek pedig nem csökkenthetőek, azoknak az idei szinten tartására vonatkozó határozattervezetet terjesztenek be, véleménye szerint ennyit megtehet az önkormányzat, hogy segítse a nehéz gazdasági helyzetben levő lakosságot. Hasonló, az adók szinten tartására vonatkozó javaslat a múlt ülésen is elhangzott, akkor a testület nem fogadta el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2009-12-10: Közélet - x:

Az első kapavágás A borvíz útján — Farcádi Botond

Mintegy kilenc hónapos késés után immár ténylegesen is megtörtént az első kapavágás A borvíz útja turisztikai infrastruktúra-fejlesztési programban. A temesvári Confort kivitelező cég alvállalkozónak adta ki a munkát Előpatakon, így a sepsiszentgyörgyi Consic cég emberei már elkezdtek dolgozni — tudtuk meg Bíró Dónát megyei főépítésztől.
2009-12-10: Máról holnapra - x:

Vesztes győztesek — Farkas Réka

Választások után általában megkezdődik a számvetés, a győztesek ünnepelnek, maximalizálni próbálják diadalukat, a vesztesek pedig enyhíteni vereségüket. A romániai magyarság nem volt közvetlenül érdekelt, az elnökválasztásban kikiáltott vesztesei és nyertesei mégis vannak.