Vesztes győztesek — Farkas Réka

2009. december 10., csütörtök, Máról holnapra

Választások után általában megkezdődik a számvetés, a győztesek ünnepelnek, maximalizálni próbálják diadalukat, a vesztesek pedig enyhíteni vereségüket. A romániai magyarság nem volt közvetlenül érdekelt, az elnökválasztásban kikiáltott vesztesei és nyertesei mégis vannak.

Az RMDSZ jó ügy mellett kötelezte el magát, de rossz stratégiát választott, nyilvánvalóan és egyértelműen szembement választói jelentős részének akaratával, félszárnyúra sikerült kampánya nem volt alkalmas még a bizonytalankodók meggyőzésére sem, nemhogy a Băsescu-pártiak eltántorítására. Sokat rontott esélyükön, hogy az igen rossz hírű SZDP-vel kötöttek szövetséget, és ezt nem lehetett sem a liberálisok Crin Antonescujával, sem Johannis nevével ellensúlyozni. A magyarok, főleg a Székelyföldön, nem követték ajánlásukat, a nagy többség távol maradt, akik mégis elmentek, azok jelentős része Traian Băsescura szavazott. Akárhogy nézzük, mindez nem nevezhető RMDSZ-es sikertörténetnek.

Az MPP saját diadalának, a jobboldal győzelmének kívánja elkönyvelni Băsescu eredményét. Kétséges a régi-új államfő valódi jobboldalisága is, de nehéz elhinni, hogy a rá voksoló magyarok jelentős része a december elsején Cotroceni-ben ünneplő Szász Jenő tanácsát követte volna. Băsescu népszerűsége a székelyföldi magyarok körében egész máshol gyökerezik, pár ezer voksot hozhatott az MPP-s segítség, többet azonban nem valószínű.

Itt állunk hát két magyar politikai alakulattal. Egyikük, az RMDSZ kudarcot vallott, és most keresi az utat az új hatalom felé, bárkivel és bármi áron szövetkezne, csakhogy ismét kormányon lehessen. Nemcsak korábbi román szövetségeseit váltja újakra, de rég feledte a magyar—magyar egyezséget, az összefogást, nem kíváncsi Tőkésék véleményére. A bukaresti vezetés részesei kívánnak lenni, mert az erősítheti helyi hatalmukat, az onnan szerzett pénz szavatolhatja a szövetség hosszabb távú megmaradását. Az MPP győzött ugyan, de mit sem ér ezzel a diadallal. Băsescu székelyföldi barátjaként próbál előnyre szert tenni, kérdés, milyen áron és milyen távlatokkal.

A két magyar politikai párt önmaga megerősítésére és a másik elsöprésére koncentrál. Mindkét tábor román szövetségesekkel látja ezt lehetségesnek. És közben feledésbe merülnek az igazi magyar célok. Például az autonómia, melyet csak összefogással érhetünk el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-12-10: Közélet - x:

Új adóhatározatot készít az MPP (Tanácsülés Sepsiszentgyörgyön) — Váry O. Péter

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat MPP-frakciója felelőtlen döntésnek tartja, hogy a testület egy hete a 2010-es helyi adók és illetékek növelése mellett döntött, ezért újabb adóhatározat-tervezetet terjesztenek be, melyben a jövő évi adók idei szinten való tartását fogják javasolni, illetve ahol a törvény megengedi, akár egyes adónemek csökkentését is — hangzott el az önkormányzat tegnapi ülésén.
2009-12-10: Közélet - x:

Ne terheljék a tanintézményeket (Bokor Tibor szenátor újabb interpellációja) — Iochom István

Bokor Tibor RMDSZ-es szenátor december 8-án írásban fordult Emil Boc ügyvezető kormányfőhöz, felhívta a figyelmét arra, hogy a közbeszerzési szerződéseket és a szolgáltatások koncesszionálását szabályozó, 2006/34-es sürgősségi kormányrendeletben előírt, a 2006/1660-os kormányrendelettel elfogadott és a 2009/370-es kormányhatározattal kiegészített rendelkezések értelmében az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe bejegyzett hivatalok és intézmények kötelesek 1500 lej + áfa hozzáférési illetéket kifizetni.