Élet a kutyamenhelyen — Fekete Réka

2009. december 12., szombat, Magazin

Bella, a menhely szépe

A külső szemlélő könnyen azt gondolhatja, hogy nincs semmi különbség egy hajléktalanszálló és egy kutyamenhely között. Egyiket az utcára került emberek, másikat a kóbor kutyák számára rendezik be, nem túl sok kényelmet, de mindenképpen a túlélést biztosítva. Csakhogy ez nem ennyire egyszerű.

Míg a hajléktalanszállón csak a tetőt kapják fejük fölé a rászorulók, és jobb helyeken egy kis meleg étellel is kedveskednek nekik, addig a kutyamenhely valóságos szeretetszanatórium a magukra hagyott ebeknek. Ez utóbbira példa a nemrég létrehozott sepsiszentgyörgyi szépmezői kutyaóvó, ahol változó számban, de átlagban negyven elárvult ebet gondoznak.

A kutyák első menhelyi napja vizsgálatokkal, féregtelenítéssel és beoltással telik, majd kiválasztják a lakóhelyét, és kezdődik az ismerkedés a szomszédokkal. A huszonkilenc ketrecnek van minden korosztályból lakója: öregek, éppen csak serdülők, újonnan szülővé vált kutyaanyák és néhány napos kölykök, melyek közül egyesek itt születnek, de arra is volt már példa, hogy valaki besomfordált, és otthagyott jó pár újszülöttet.

Kicsik és nagyok, sánták és böhömerősek Tibi bácsinál (Giráncsi Tibor gondozó) mind egyformák. Mindeniket egyformán szereti, szólítgatja, vastürelemmel tanítja, mert abban bízik, mindenik megtetszik majd egy-egy családnak, amely örökbe fogadja. Horia Kraus menhelyvezető is ezt tartja célkitűzésnek, ezért hirdetett nemrég örökbefogadó-napot, s bár azt remélte, tíz lakójuk gazdára talál, a hetet is jó eredménynek nevezi. Ennyi bizonyítványt állítottak ki, ami nem csak hét kutyának a sorsát egyengeti, hanem azokét is, melyeket ezek helyébe befogadhatnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-12: Magazin - x:

A nyomdaipar kezdetei (A régi Sepsiszentgyörgy) — József Álmos

A kiegyezés utáni időszak első sepsiszentgyörgyi hírlapja az 1871—74 között Brassóban nyomtatott Nemere volt. Szerkesztőségét tulajdonosa 1874-ben városunkba helyezte át, így szükségessé vált egy nyomda létesítése is. Ezt a tulajdonos Pollák Mór kereskedő néhány ideiglenesen bérelt helyiség után (Csíki utca 8. szám, Ötves-ház) — esetleg azt is fenntartva — a mai polgármesteri hivatal esketőtermének udvarán álló, ma a Székely Mikó Kollégium által használt műemlék épület földszintjén rendezte be. (1. kép)
2009-12-12: Magazin - x:

Lehet még több reklám, csak olcsóbb legyen a média

Bár a legtöbb ember túl soknak találja a reklámot a tévében ― illetve az interneten vagy másutt ―, negyvenkét százalékuk még több hirdetést is kész elviselni, ha annak árán olcsóbban tévézhet.