Mit csináljunk Luca napján?

2009. december 12., szombat, Kiscimbora

December jeles napjai közül a 13-án ünnepelt Luca az asszonyoknak és a lányoknak kedvezett régen, hiszen ezen a napon nekik tilos volt dolgozni. Nem is egy történet szól arról, hogy hogyan büntette Luca azokat, akik az ő neve napján szőni, fonni, varrni vagy mosni mertek. Másutt a lányok ezen a napon szerelmi jóslásokat végeztek. Összeverődtek, és csapatostul elindultak. Egy lány megzörgette a disznóól tetejét. Ha a malac megijedt, akkor röfögött. No de ennek a lányok nem örvendtek, hiszen ha a disznó nem szólalt meg, az jelentette a közeli házasságot. Ha pedig már elröffentette magát, akkor annyi évet kellett várni, amennyit röfögött.

Luca nap estéjén és éjszakáján nemcsak tréfálkozni lehetett, de még a lopkodást is elnézték. Voltak, akik az udvarokon álló kútból vizet loptak, más bohócnak öltözve koldulni indult. Rengeteg ház udvara reggelre kapu nélkül maradt, mert a lopkodók magukkal vitték. Megtalálni csak valamelyik szomszédnál lehetett, vagy egy gödörbe, a pincébe hajítva.

Szintén ezen a napon kezdték el készíteni a Luca székét, aminek karácsonyra kellett elkészülnie. A lényeg, hogy mindennap kell vele foglalatoskodni. A hiedelem szerint, aki rááll karácsonykor az éjféli misén pontban éjfélkor a maga által készített székre, az megláthatja, hogy kik a boszorkányok, mert ilyenkor azok szarvat viselnek. Ha valóban meglátja az illető, kik a boszik, akkor aztán spuri haza, mert különben széttépik. Maradt is fenn egy mondás, mely így szól: Lassan készül, mint a Luca széke. Ja, és majd elfelejtettem. A mise után el kellett égetni a széket.

Régen december 13-án egy fehér ruhába öltözött Luca végigjárta a házakat, és megkérdezte az ott lakó gyerekeket, hogy tudnak-e imádkozni. Aki nem tudott, annak kijutott Luca félelmetes pálcájából, aki tudott, az pedig nem kapott ajándékot. Egyszóval nem éppen egy védőszent volt ez a Luca, úgy is emlegették, mint a gyerekek rémét.

Nos, hogy ezek közül a babonák és szokások közül melyik igaz, azt nem tudni. Mára már biztos, hogy kihaltak ezek a hagyományok. Mégis, ha valamelyik tetszik nektek, magatok is kipróbálhatjátok.

(sulinet.hu — f. e.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-12: Kiscimbora - x:

Kormos István: Luca széke

Zöld fűben kicsi lány ül,
mert nincs még neki széke,
fejecskét odakoccant
gömbölyű könyökére.
2009-12-12: Kiscimbora - x:

Marad a házban a régi rend (magyar népmese)

Élt egyszer egy fiatal házaspár. Szomszédjukban egy özvegyasszony lakott, aki irigykedett az asszonyra, mert a szomszéd nem az ő lányát választotta. Egyszer, mikor az ember hazafelé jött a földről, megszólította:
— Te mindig csak dolgozol, a feleséged meg itthon pletykál. Mért tűröd?