Megkérdezték a pedagógusokatNem érzik közösségnek az iskolát — Fekete Réka

2009. december 14., hétfő, Közélet

Az iskolák vezetősége és a tantestület között rossz a kommunikáció, gyakran személyes érdek szerint és belterjesen igazgatnak, a pedagógusok háza táján pedig az a legnagyobb hiba, hogy a végleges katedra elnyerése akkora kenyérbiztonságot jelent számukra, hogy ez a kényelem az oktatás minőségének rovására megy — fogalmazták meg e két alapvető következtetést tegnap a háromszéki oktatásról tartott sepsiszentgyörgyi konferencián. A Pro Scientia Administrativa Tudomá­nyos Társaság szervezésében tartott szakmai tanácskozáson először mutattak be olyan felmérési adatokat, amelyek az oktatási intézmények szervezeti kultúrájának állítanak tükröt.

A kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem közigazgatási tanszékének sepsiszentgyörgyi tagozata és a mellette működő tudományos társaság Cziprián-Kovács Loránd tanszékvezető irányításával ez év elején Sepsiszentgyörgy és Alsó-Háromszék tantestületeiben végzett kérdőíves felméréséből többek között kiderül: a középkorosztály (35—50 év) és a szakmai fokozattal rendelkezők hányada alacsony, a megkérdezettek 28 százaléka csupán véglegesítővel tanít; nem tudnák elővenni a munkaköri leírásukat, de nem is tudják pontosan, hogy mi van benne; a katedravezetőjüket és az iskolaigazgatót (főként a középiskolai tanárok) nem tartják saját maguknál képzettebbnek, de míg a szűkebb szakmai közösség irányítását el tudnák végezni, addig az igazgatásról úgy tartják, hogy azt nem. A tanárok többsége úgy véli, az iskola vezetősége személyes érdek szerint és belterjesen irányít, nem kéri ki a kollégák véleményét, és nem tájékoztatja őket a döntésekről, a pénzügyi juttatásokat 57 százalékban nem a tapasztalat és 63 százalékban nem szakmai szempontok szerint adják. A megkérdezettek több mint 70 százaléka nem büszke az igazgató, a katedrafőnök és kollégái megvalósítására, de úgy általában saját iskolájára sem. A pedagógusok többsége szerint az iskolavezetés tervezés hiányában történik, s habár számukra nem barátságos a vezetőség, mégis sok időt töltenek együtt iskolán kívül.

A több mint hetven kérdésre adott válaszokból kitűnik, az egyetem előtti oktatásban tanítók inkább individualisták, mint közösségben gondolkodók, 45 százalékuk nem tudja, hogy öt év múlva a tanügyben fog-e dolgozni, hét százalék biztosan állítja, hogy nem.

A helyzetismertető után az oktatás minősége kapcsán kialakult vita fő témája a címzetes, vagyis végleges tanári kinevezés kérdésköre volt, amelyről többségében úgy vélekedtek a jelenlévők, szociális érdek szerint érthető, de szakmailag elfogadhatatlan a létjogosultsága.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-12-14: Sport - x:

Téli olimpiai játékok — Áros Károly

Magyarok a téli olimpiákon
Egyelőre azokat a sportágakat nézzük, melyek már szerepeltek sorozatunkban.
Alpesi és északi sí. Az első téli olimpián, Chamonix-ben a sífutók képviselték a magyar színeket. A legjobban Németh Ferenc szerepelt, aki az 50 km-es sífutásban az igen előkelő 20. helyen érkezett a célba. Déván István a 18 km-es sífutásban rajtolt, s ő a 31. helyet szerezte meg. Ugyanebben a számban Szepes Béla feladásra kényszerült.
2009-12-14: Közélet - x:

Telt házas adventi kézművesvásár — Váry O. Péter

Talán a szervezők sem gondolták, ekkora sikere lesz az adventi kézművesvásárnak: a hétvége két napján a szó legszorosabb értelmében a tűt sem lehetett leejteni a Székely Nemzeti Múzeum földszinti termeiben — s a választás nem csupán azért telitalálat, mert ezt a vásárt kár lett volna kivinni a szabad térre, de azért is, mert a múzeum az épp a népi hagyományokat felelevenítő alkalmi kiállításával azt a hangulati hátteret kínálta, aminél megfelelőbbet keresve sem találni.