Telt házas adventi kézművesvásár — Váry O. Péter

2009. december 14., hétfő, Közélet

Talán a szervezők sem gondolták, ekkora sikere lesz az adventi kézművesvásárnak: a hétvége két napján a szó legszorosabb értelmében a tűt sem lehetett leejteni a Székely Nemzeti Múzeum földszinti termeiben — s a választás nem csupán azért telitalálat, mert ezt a vásárt kár lett volna kivinni a szabad térre, de azért is, mert a múzeum az épp a népi hagyományokat felelevenítő alkalmi kiállításával azt a hangulati hátteret kínálta, aminél megfelelőbbet keresve sem találni.

Erre segített rá az olykor kissé túl hangos háttérzene, s hogy a vásár rengeteg városlakót (és nem csak) vonzott, annak másik kellemes hozadéka a találkozások öröme rég nem látott ismerősökkel. Ami pedig a vásárt illeti, a változatos kínálatban ki-ki megtalálta a karácsonyfa alá tenni, vagy éppen ráaggatni valót, legnagyobb kelete a kerámiatárgyaknak volt, s a kisebb díszeknek, de fogyott az ékszer s a házi készítésű szörp és befőtt is — talán nem is akadt, ki üres kézzel távozott volna. Annál többen viszont olyanok, kik családjuktól ,,meglógva", egymagukban visszatértek, hogy mit előbb csak csábos szemmel mustráltak, most titokban megvásárolják — hiszen a meglepetés is fontos eleme a majdani angyaljárásnak. Hogy van-e hagyományteremtő szándék e vásár mögött, nem tudjuk, de kár lenne egyszeri, szép emlékként elkönyvelni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-12-14: Közélet - x:

Nem érzik közösségnek az iskolát (Megkérdezték a pedagógusokat) — Fekete Réka

Az iskolák vezetősége és a tantestület között rossz a kommunikáció, gyakran személyes érdek szerint és belterjesen igazgatnak, a pedagógusok háza táján pedig az a legnagyobb hiba, hogy a végleges katedra elnyerése akkora kenyérbiztonságot jelent számukra, hogy ez a kényelem az oktatás minőségének rovására megy — fogalmazták meg e két alapvető következtetést tegnap a háromszéki oktatásról tartott sepsiszentgyörgyi konferencián. A Pro Scientia Administrativa Tudomá­nyos Társaság szervezésében tartott szakmai tanácskozáson először mutattak be olyan felmérési adatokat, amelyek az oktatási intézmények szervezeti kultúrájának állítanak tükröt.
2009-12-14: Közélet - x:

Kratochvill Károly altábornagyra emlékeztek (Kézdivásárhely) — Iochom István

Kövér László és Rácz Károly leleplezték a szobrot
Szombaton az egykori Székely Katonanevelde épületének utcai boltíve előtt a Magyar Polgári Párt és a Fidesz szervezésében — a budapesti Ábel Alapítvány anyagi támogatásával — került sor az 1919-ben elvesző magyar hazáért és becsületért küzdő Székely Hadosztály parancsnokának, a száznegyven éve született Kratochwill Károly (1869—1946) első erdélyi köztéri szobrának avatására.