Csata után — Farkas Réka

2009. december 14., hétfő, Máról holnapra

Az egy héttel ezelőtti vereség után csak fokozza önnön megaláztatását a Szociáldemokrata Párt azzal, hogy nem hajlandó tudomásul venni jelöltje, Mircea Geoană legyőzetését. Vá­lasztási csalást kiáltanak, újabb és újabb ötletekkel állnak elő, már nemcsak a szavazatok újraszámlálását, de grafológiai vizsgálatot, a pecsétek tintájának elemzését kérik.

Az igen közeli eredmény mindig kétségeket támaszt egy-egy szavazás után, s Romániában tetézi ezt az eddigi tapasztalat, no meg az előzetes riogatás. Tulajdonképpen mindenki tényként kezeli, hogy csaltak a voksolásnál, a két tábor törvénytelen eszközöktől sem riadt vissza a győzelemért. Volt szavazatvásárlás, választási turizmus és ki tudja, mi nem. Az egyik csapatnak azonban eredményesebbnek bizonyultak módszerei. Csalás vezetett vagy sem a végleges eredményhez, Băsescu győzelméhez? Ezt ma már senki nem tudja megmondani, s valószínű, nincs az a vizsgálat, amely egyértelműen kideríthetné.

Teljesen fölösleges tehát a hercehurca. Az alkotmánybíróság is csupán függetlenségét próbálta igazolni az érvénytelen voksok újraszámolásának elrendelésével. Nyilvánvaló volt, ez látványos változást nem hozhat. Még pár napig el lehet odázni, de előbb-utóbb érvényesnek nyilvánítják az elnökválasztást, hivatalosnak Traian Băsescu második államfői mandátumát.

A szociáldemokraták időt próbálnak nyerni a párton belüli erőviszonyok körvonalazására, ám közben az ország ügyeinek rendezését is késleltetik. Végeredmény hiányában nem lehet új szövetségeket kötni, kormányt alakítani, pedig a két hónapos politikai válság után igen nagy szükség lenne okos, stabil kormányzásra, mely végre féket vet a gazdasági hanyatlásnak. Ebben a szocdemek nem kapnak helyet, és megtörténhet, a liberálisok is kiszorulnak, hisz Băsescu pártja nem hajlandó és immár nem is kényszerül a miniszterelnöki székről való lemondásra. Az RMDSZ-szel, a kisebbségekkel, a különböző pártoktól elcsábított függetlenekkel meglesz a kormányzáshoz elegendő parlamenti többségük.

Hosszú és viharos heteken, hónapokon vagyunk túl, az állandó csatározás következményeit egyelőre fel sem tudjuk mérni. Lassan azonban mindenkinek, még a legharciasabbaknak is elegük lesz a hadakozásból. Lehet még pár napig, hétig húzni-halasztani, de ez a játszma véget ért, s akár tetszik, akár nem az eredmény, mindenkinek bele kell törődnie. El kellene kezdeni építkezni a sok-sok rombolás után.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-12-14: Közélet - x:

Terjed a új vírus Háromszéken — Farkas Réka

Öt új sertésinfluenza-megbetegedést jegyeztek Háromszé­ken. Kovászna megyében egyelőre főként a diákok körében terjed a járvány. Ezúttal a Berde Áron Kereskedelmi Líceum és a Constantin Brâncuşi-iskola egy-egy osztályában összesen öt diáknál mutatták ki a H1N1-vírusfertőzést.
2009-12-14: Közélet - x:

Mást kérnek, mint amit tanítottak (Képességvizsga újra) — Demeter J. Ildikó

Nehéz dolguk lesz az idei nyolcadikosoknak: úgy tűnik ugyanis, hogy az idén újra bevezetett vizsga során nem ismereteiket, hanem képességeiket kérik számon, azaz éppen azt a fajta tudást, ami eddig háttérbe szorult a hazai oktatásban, még csak most kezdik kidolgozni hozzá a megfelelő tanterveket — közölte Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő.