MementóBenedek Károly - Kisgyörgy Zoltán

2009. december 16., szerda, Magazin

Számos sportkedvelő mikós diák kedvelt, szigorú, igényes, de hozzájuk szeretettel közeledő testnevelő szakos tanára száz esztendővel ezelőtt, 1909-ben született Nagyajtán.

Kisbaconi Benedek Zoltán vármegyei tiszti főorvos fia volt. Elemi osztályait a szülőfaluban kezdte, mikós diák lett, a Cenk alatti városban érettségizett. 1928—31 között nyert cum laude diplomát a Bukaresti Testnevelési Főiskolán. Édesapja nem egyezett bele, hogy Konstantinápolyban kezdje pályáját, ahol Mustafa Kemal Atatürk köztársasági elnök vendégként fogadta.

1931—67 között volt a Sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Fiú- és Leánygimnázium (1959—60) tanára. A sport minden ága érdekelte: a város sportéletének meghatározó személyisége, sí- és országos mezeifutó-bajnok volt. Számos jeles sportoló tanítványa között említjük a Balkán-bajnok Román Vilmost is.

Természetszerető emberként kirándulásokat szervezett tanítványainak. 1936. augusztus 2—14. között Szász Jenő, Barabás Béla, Benedek Kálmán, majd Dezső Miklós társaságában Râmnicu Vâlceáig csónakos túrát tett az Olton.

Magyarországra telepedett, ahol a Művelődési Minisztérium fóti gyerektáborának felügyelőjeként dolgozott. 1987. augusztus 26-án hunyt el Budapesten. Lapunk belső munkatársa, Áros Károly írta nekrológját. Hamvai a sepsiszentgyörgyi köztemetőben nyugszanak, sírját Haszmann-kopja jelöli. Emlékét lánya, dr. Nagy Lászlóné B. Judit Mária Edit és fia, Benedek Sándor, valamint három unokája és öt dédunokája őrzi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-16: Magazin - x:

Dalos diakónia (Beszélgetés Dinnyés Józseffel) - Fekete Réka

Adventi időben alig van szebb ajándék a dalnál. És ha ez a dal imába fordul, a lelki békét és nyugalmat erősíti, akkor szinte nélkülözhetetlen.
2009-12-16: Magazin - x:

Herta Müllert ünneplik

Nagyszabású ünnepséget rendez Berlin városa Herta Müller tiszteletére pénteken. Az idei irodalmi Nobel-díjas írónőnek a Berlini Ünnepi Játékok házában a német főváros irodalmi intézményei közösen rendeznek ünnepséget.