Herta Müllert ünneplik

2009. december 16., szerda, Magazin

Nagyszabású ünnepséget rendez Berlin városa Herta Müller tiszteletére pénteken. Az idei irodalmi Nobel-díjas írónőnek a Berlini Ünnepi Játékok házában a német főváros irodalmi intézményei közösen rendeznek ünnepséget.

Ünnepi beszédet mond Michael Krüger könyvkiadó, Andrei Pleşu az író műveinek politikai hátteréről beszél, Ulrich Matthes színész pedig felolvas az ünnepelt Atemschaukel című regényéből. Rajtuk kívül meglepetésvendégek, Müller barátai és olvasói is részt vesznek az eseményen.

Joachim Sartorius neves német költő, a Berlini Ünnepi Játékok intendánsa hangsúlyozta: Herta Müller személyében nem egyszerűen jó, hanem bátor, rettenthetetlen és állhatatos írónőt köszönthetünk. Az Erdélyből (a Temesvár melletti Niczkyfalváról) származó, Berlinben élő Müller az elmúlt héten vette át az irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, ahol kifejtette nézeteit az irodalmi műveiben felbukkanó politikai témáról. ,,Számomra az a legfontosabb, hogy egy ilyen ügy, a diktatúra és az emberek szisztematikus és tervszerű pusztításának ábrázolása kapott díjat" — mondta. Herta Müller egy kérdésre válaszolva nem árulta el, mire fordítja a díjjal járó 950 000 eurót (több mint négymillió lejt). ,,Ne aggódjanak, nem fogok rajta jachtot vásárolni" — mondta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-16: Magazin - x:

Benedek Károly (Mementó) - Kisgyörgy Zoltán

Számos sportkedvelő mikós diák kedvelt, szigorú, igényes, de hozzájuk szeretettel közeledő testnevelő szakos tanára száz esztendővel ezelőtt, 1909-ben született Nagyajtán.
2009-12-16: Magazin - x:

Iskolai ­zugárusok

Krumpliszirmot árult ,,feketén" egy 12 éves fiú az iskolájában, amiért kitiltották egy napra. A liverpooli iskola az egészséges étkezés harcos híve, ezért kitiltotta felségterületéről az értéktelen ennivalókat, cukros italokat.