Újra divatba jön a hangkazetta?

2009. december 16., szerda, Magazin

A hangkazetta (MC) sorsa a hanghordozó alapanyag kiskereskedelmi forgalomból való kivonásával végleg megpecsételődni látszott, a lemezkiadók azonban az idősebb generáció nyomására ismét használni kezdték ezt a formátumot.

Az angliai Island Records meglepetéssel tapasztalta, hogy a Words for You válogatásuk négyezer kazettán kiadott változata hetek alatt elfogyott, ezért újabb háromezer darabot rendeltek — olvasható a The Daily Telegraph internetes kiadásában. Ian Brown, a zenei kiadó képviselője szerint a vásárlóik közül sokan már a 85. életévüket is betöltötték, akiknek nemhogy mp3-lejátszójuk, hanem még CD-lejátszójuk sincs. Az 1963-ban bemutatott hangkazetták kiskereskedelmi forgalma 2007-ben szűnt meg Nagy-Britanniában. Az eredetileg diktafonokhoz kidolgozott formátumot elsősorban beszédhangok felvételére készítették, a kompakt mérete miatt azonban hamar népszerű lett az ,,amatőr" felhasználók körében. A hangkazetták a hordozható lejátszók terjedésével, mint például a Sony Walkman 1979-es piacra kerülésével, a mostani iPodok népszerűségével vetekedtek. A legtöbb kazettát 1989-ben értékesítették Nagy-Britanniában, ekkor az évi eladás 83 millió darab volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-16: Magazin - x:

Ne csókold meg a békát!

Óva intett a békák csókolgatásától az Amerikai Állatorvosok Szövetsége, mert e kétéltűek a szalmonella kórokozóját hordozhatják. Az intelemnek az ad aktualitást, hogy az amerikai mozikban jelenleg vetítik a Disney stúdió legújabb, A hercegnő és a béka című filmjét.
2009-12-16: Múltidéző - x:

A veszélyeztetett székelyföldi falukép - Mózes László

Bikfalva épített öröksége kiemelt védelemre szorul
KISPÁL ATTILA FELVÉTELE
Ha így haladunk, tíz év múlva a székelyföldi falvakban az épületek többsége sárga, lila és rózsaszínű lesz...