Szlovákia elfogadta az államnyelvtörvény végrehajtási elveitKormányzati rangra emelt magyarellenesség

2009. december 17., csütörtök, Világfigyelő

Bajnai Gordon a szécsényi megállapodás megszegésének értékeli a módosított szlovák államnyelvtörvény irányelveinek pozsonyi elfogadását — közölte a kormányszóvivő, hozzátéve: a magyar kormány anyagi és jogi segítséget nyújt a nyelvtörvény áldozatainak. Kijelentette: az elfogadott irányelvek nemcsak a szécsényi megállapodással mennek szembe, hanem az EBESZ ajánlásaival is, amelyeket Robert Fico szlovák kormányfő Szécsényben teljes mértékben elfogadott. A Fidesz szerint Szlovákia ismét bebizonyította, hogy kormányzati rangra emelte a magyarellenességet.

Bajnai Gordon szerint elfogadhatatlan, hogy a XXI. század Európájában valakit anyanyelve használatáért büntessenek. Ez ellentmond a nemrég életbe lépett Lisszaboni Szerződés szellemének és betűjének, és az uniós jog antidiszkriminációs rendelkezéseit is sérti — közölte Szollár Domokos. A kormányszóvivő kiemelte: a magyar kormány határozottan azt kéri, hogy Szlovákia függessze fel a büntetések alkalmazását a folytatódó tárgyalások időtartamára, mert azok erkölcsi és társadalmi kárt okoznak, tovább növelik a kisebbségi közösségek félelmét, és fokozzák a feszültséget a kisebbség, illetve a többségi társadalom, valamint a két ország között. „Ha a büntetéseket mégsem függeszti fel Szlovákia, a magyar kormány anyagi és jogi segítséget nyújt a szlovákiai magyarság számára, hogy jogi harcukat megvívhassák. Készek vagyunk akár a strasbourgi Emberjogi Bíróságig is elmenni" — szögezte le.

Szollár Domokos azt mondta, a magyar fél továbbra is szükségesnek látja a tárgyalások folytatását. A tárgyalások céljának változatlanul a szécsényi ígéretek betartását, az EBESZ-főbiztosi vélemény és ajánlások megvalósítását, a törvényben és a végrehajtási elveiben megjelenő jogi problémák feloldását tekinti — közölte. Véleménye szerint célszerű lett volna a végrehajtási rendelet elfogadásával megvárni a Velencei Bizottság álláspontját, amelyet maga a szlovák kormány kért fel a törvény véleményezésére. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a folytatódó tárgyalásokkal és a Velencei Bizottság eljárásával párhuzamosan a magyar diplomácia az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, az Európai Parlament és más nemzetközi fórumok igénybevételével tovább fokozza a nyomást a magyar, illetve más kisebbségi közösségek védelme érdekében.

Balla Mihály, a Fidesz parlamenti képviselője közleményben hangsúlyozta, a Fidesz számára semmilyen más megoldás nem fogadható el, csakis a felvidéki magyarság emberi és nyelvi jogait sértő, súlyosan diszkriminatív nyelvtörvény visszavonása. A politikus szerint bebizonyosodott, amit a Fidesz korábban mondott, miszerint a szeptemberi szécsényi találkozón Bajnai Gordon miniszterelnök nagyon nagy hibát követett el a megállapodás aláírásával. A megállapodással Magyarország ugyanis saját maga mondott le a nemzetközi nyomásgyakorlásról, hiszen minden nemzetközi fórumon úgy értékelték, hogy a probléma megoldódott, mert ,,megállapodtunk" — írta, rámutatva, hogy a szlovák fél azonban semmilyen garanciát nem adott. ,,Most bebizonyosodott, hogy a szlovákok felmosták Bajnaival a padlót" — összegezte véleményét Balla Mihály.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint jogi szempontból jelentéktelen a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási utasításainak elveit tartalmazó, tegnap elfogadott dokumentum. A végrehajtási utasítások elfogadása körüli vita bebizonyította, hogy a törvény rossz, nem demokratikus, valóban nem világos megfogalmazásokat tartalmaz, és alkalmazása önkényes lehet — áll az MKP állásfoglalásában.

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter szerint sem Európában, sem a világban nem hullt termékeny talajra a magyarok államnyelvtörvény-ellenes kampánya, mert azt a nemzetközi szervezetek nem támogatták. ,,Én támaszkodni tudok az EBESZ kisebbségi főbiztosának véleményére, aki nagyon világosan kijelentette, hogy a törvény összhangban van a nemzetközi követelményekkel. Ugyanúgy tudok támaszkodni a végrehajtási utasításokkal kapcsolatos álláspontjára is" — jelentette ki a miniszter. Hozzátette: ,,S azt gondolom, bármit is tennénk, Csáky (Pál) úr nem változtat a véleményén."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-12-17: Múltidéző - x:

Nicolae Ceauşescu utolsó napjai - Höncz László József

A helikopter megérkezett
A Központi Bizottság székhelyén a három tábornok, Stănculescu, Iulian Vlad és Neagoe, az V. főosztály vezetője megegyezik: Nicolae Ceauşescut el kell távolítani a székházból, hogy átvehessék a hatalmat.
2009-12-17: Világfigyelő - x:

Magyarország megkapta az EB válaszát (Sólyom kitiltása Szlovákiából)

Magyarország megkapta az Európai Bizottság (EB) válaszát tegnap a Sólyom László köztársasági elnök szlovákiai beutazásának megtagadása miatt indított kötelezettségszegési eljárásban benyújtott kérelmére. Az EB a tekintetben igazat ad Magyarországnak, hogy Szlovákia tévesen hivatkozott a 2004/38/EK-irányelvre, amikor Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-i beutazását megtagadta.