Sólyom kitiltása SzlovákiábólMagyarország megkapta az EB válaszát

2009. december 17., csütörtök, Világfigyelő

Magyarország megkapta az Európai Bizottság (EB) válaszát tegnap a Sólyom László köztársasági elnök szlovákiai beutazásának megtagadása miatt indított kötelezettségszegési eljárásban benyújtott kérelmére. Az EB a tekintetben igazat ad Magyarországnak, hogy Szlovákia tévesen hivatkozott a 2004/38/EK-irányelvre, amikor Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-i beutazását megtagadta.

A bizottság válaszában továbbá megerősíti, hogy a szabad mozgáshoz való jog uniós alapjog — olvasható Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő közleményében, mely szerint Magyarország csodálkozik azon a diplomáciában is elfogadhatatlan eljáráson, hogy a szlovák fél egy kizárólag Magyarországnak intézett levelet nem csak még azelőtt kommentál, hogy a levél tartalmát Magyarország megismerhette volna, hanem annak tartalmát is elferdíti. Magyarország kész arra, hogy a külügyi bizottsághoz forduljon az ügyben.

Szlovákia lezártnak tekinti Sólyom László köztársasági elnök augusztusi meghiúsult révkomáromi látogatásának ügyét — közölte a szlovák külügyminiszter a TASR hírügynökséggel az Európai Bizottság magyar kormánynak küldött levelére reagálva. A levélben az áll — jegyzi meg a TASR —, hogy a Szlovák Köztársaság sem a schengeni, sem az európai előírásokat nem szegte meg azzal, hogy nem engedte be területére Sólyom Lászlót. Miroslav Lajcák külügyminiszter szerint a Brüsszelnek küldött magyar beadvány ebben az ügyben kezdetektől fogva belpolitikai propagandacélokat szolgált. Hozzátette: örülne, ha a levél önvizsgálatra késztetné a magyar politikusokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-12-17: Világfigyelő - x:

Kormányzati rangra emelt magyarellenesség (Szlovákia elfogadta az államnyelvtörvény végrehajtási elveit)

Bajnai Gordon a szécsényi megállapodás megszegésének értékeli a módosított szlovák államnyelvtörvény irányelveinek pozsonyi elfogadását — közölte a kormányszóvivő, hozzátéve: a magyar kormány anyagi és jogi segítséget nyújt a nyelvtörvény áldozatainak. Kijelentette: az elfogadott irányelvek nemcsak a szécsényi megállapodással mennek szembe, hanem az EBESZ ajánlásaival is, amelyeket Robert Fico szlovák kormányfő Szécsényben teljes mértékben elfogadott. A Fidesz szerint Szlovákia ismét bebizonyította, hogy kormányzati rangra emelte a magyarellenességet.
2009-12-17: Világfigyelő - x:

Orbán előnye ötszörös Mesterházyval szemben

Mesterházy Attilát csak a megkérdezettek hét százaléka választaná miniszterelnöknek, míg Orbán Viktort 36 százalék; Mesterházynak azután sem sikerült érzékelhetően növelnie támogatottságát, miután ő lett a szocialisták miniszterelnök-jelöltje — tartalmazza a Nézőpont Intézet decemberi felmérése, melyet tegnap tettek közzé.