Orbán előnye ötszörös Mesterházyval szemben

2009. december 17., csütörtök, Világfigyelő

Mesterházy Attilát csak a megkérdezettek hét százaléka választaná miniszterelnöknek, míg Orbán Viktort 36 százalék; Mesterházynak azután sem sikerült érzékelhetően növelnie támogatottságát, miután ő lett a szocialisták miniszterelnök-jelöltje — tartalmazza a Nézőpont Intézet decemberi felmérése, melyet tegnap tettek közzé.

A közvélemény-kutatás szerint a pártok támogatottságában nem történt jelentős változás az előző hónaphoz képest: a Fidesz őrzi előnyét a szocialistákkal szemben. Az összes megkérdezett körében a Fidesz 39 százalékot, az MSZP 10 százalékot ért el. Az aktív szavazók között a Fidesz minden második válaszadó támogatását bírja, míg az MSZP csak 12 százalékot ért el. A Jobbik támogatottsága az összes megkérdezett körében hat százalék, az aktív szavazók között hét százalék.

,,Úgy tűnik, a 2009-ben megbukott Gyurcsány Ferenc még 2009-ben vissza akar térni. Az MSZP országos listáján elfoglalt negyedik hely nem egyszerűen protokolláris kötelezettség a korábbi közjogi méltóság felé, hanem a volt kormányfő győzelmét jelzi a párton belüli hatalmi harcokban. De hiába győzte meg az MSZP-t Gyurcsány, a választók szemében nem lett hitelesebb" — áll a Nézőpont elemzésében. Az intézet szerint októberben a megkérdezettek 9, decemberben pedig 12 százaléka mondta, hogy a választásokig vissza kellene térnie az előző miniszterelnöknek ,,a politika élvonalába". Ugyanakkor a választók 75 százaléka a listaállítás után is ellenzi Gyurcsány szerepvállalását. Ebben a kérdésben az MSZP-tábor teljesen megosztott: 48 százalék örül, 46 százalék viszont nem örül annak, hogy a volt miniszterelnök-pártelnök visszatért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-12-17: Világfigyelő - x:

Magyarország megkapta az EB válaszát (Sólyom kitiltása Szlovákiából)

Magyarország megkapta az Európai Bizottság (EB) válaszát tegnap a Sólyom László köztársasági elnök szlovákiai beutazásának megtagadása miatt indított kötelezettségszegési eljárásban benyújtott kérelmére. Az EB a tekintetben igazat ad Magyarországnak, hogy Szlovákia tévesen hivatkozott a 2004/38/EK-irányelvre, amikor Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-i beutazását megtagadta.
2009-12-17: Világfigyelő - x:

Röviden — Váry O. Péter

Télkezdeti mérleg: két halott, 29 sérült
Magyarországon két halottja és 29 sérültje volt annak az 59, a tegnap reggeli órákban a havazás és a fagy miatt bekövetkező balesetnek, melyhez a tűzoltókat riasztották — közölte a katasztrófavédelem.