Röviden — Váry O. Péter

2009. december 17., csütörtök, Világfigyelő
Télkezdeti mérleg: két halott, 29 sérült

Magyarországon két halottja és 29 sérültje volt annak az 59, a tegnap reggeli órákban a havazás és a fagy miatt bekövetkező balesetnek, melyhez a tűzoltókat riasztották — közölte a katasztrófavédelem.

,,Nagyon sok autós még nem vette észre, hogy itt a tél, és növelni kell a követési távolságot, csökkenteni kell a sebességet, és fel kell szerelni a téli gumikat. Ennek megfelelően a közlekedési balesetek többsége ráfutás, árokba csúszás" — mondta Szentes György szóvivő. Tegnap országszerte havazott, az utak többnyire járhatóak voltak. Nem volt fennakadás a víz-, gáz- és áramszolgáltatásban. Nem voltak elzárt települések, az időjárás miatt nem volt szükség sem kitelepítésre, sem a katasztrófavédelem által szervezett ellátásra. Tegnap reggel Budapesten két ember meghalt, amikor a BKV egy-egy busza, illetve villamosa elgázolta őket.

Lemondott a klímacsúcs elnöke

Lemondott Connie Hedegaard, a koppenhágai klímacsúcs elnöke, tisztségét a konferencia magas politikai szintű zárószakaszában Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök veszi át — közölte Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi felelőse tegnap kora délután. A konferencia leköszönő elnöke hangsúlyozta: csupán formai lépésről van szó. Hedegaardot afrikai államok korábban azzal vádolták, hogy a fejlett államoknak kedvez a tárgyalásokon. * Könnygázzal és gumibotokkal verte vissza a dán rendőrség azt a több száz tüntetőt, aki a koppenhágai klímacsúcsnak helyt adó Bella Centerbe próbált betörni tegnap. A Climate Justice Action (Akció az Éghajlati Igazságosságért, CJA) nevű szervezet által meghirdetett akción a tüntetők terve az volt, hogy ,,békés eszközökkel" áttörnek a Bella Centert övező masszív rendőrségi kordonokon, és a hivatalos tárgyalókat is kicsábítva ,,ellencsúcsot" tartanak. A rendőrség közlése szerint eddig 230 résztvevőt állítottak elő. Ezzel a december 7-én kezdődött klímacsúcson őrizetbe vett személyek száma 1700 fölé emelkedett.

Együttműködést kért a NATO Oroszországtól

Oroszországnak és a NATO-nak együtt kell működnie, mivel a világot fenyegető veszélyek száma nem csökken, hanem növekszik — jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz elnök tegnap, amikor a Kremlben fogadta a NATO főtitkárát. Anders Fogh Rasmussen megerősítette, hogy az egyik legfontosabb feladatának tartja az Oroszországgal való kapcsolatok erősítését, a kölcsönös bizalom szintjének és az együttműködés eredményességének fokozását. A tárgyalás után elmondta: azt javasolta, hogy Moszkva erősítse részvételét az afganisztáni helyzet rendezésében. Az észak-atlanti szövetség főtitkára helikoptereket kért Oroszországtól, valamint indítványozta, hogy Moszkva segítsen az afgán pilóták, rendőrök és kábítószer-ellenes ügynökök kiképzésében. Az orosz államfőt ugyancsak tegnap felruházták a fegyveres erők határokon túli operatív bevetéséhez való joggal, ez a fegyveres erők főparancsnoki tisztségét is viselő elnök számára lehetővé teszi, hogy ne konzultáljon a felsőházzal minden esetben, amikor szükségesnek tartja a fegyveres erők egységeinek határokon túli operatív bevetését az állam és polgárai érdekeinek, valamint a nemzetközi béke és biztonság védelmében, összhangban a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel, az ország nemzetközi szerződéseivel és a védelemről szóló orosz törvénnyel.

Litvániai titkosszolgálati vezetők bukása

Litvániában az állambiztonsági szolgálat (VSD) főnökeinek bukásához vezet az állítólagos litvániai titkos CIA-börtönről folyó vizsgálat. Az államfő visszarendelte az ország grúziai nagykövetét, a VSD egykori vezetőjét is. Még hétfőn jelentették be, hogy ,,személyes okokból" lemondott a titkosszolgálat jelenlegi vezetője, Povilas Malakauskas. Kedden Dalya Grybauskaite elnök elrendelte Mecys Laurinkus grúziai nagykövet hazahívását, akire a múlt héten tett terhelő vallomást Rolandas Paksas egykori államfő. Utóbbi a Litvániában működött állítólagos titkos CIA-börtön ügyében felállított különbizottság előtt azt mondta, hogy Laurinkus a VSD egykori vezetőjeként 2003-ban terrorizmussal vádolt személyek Litvániába szállításához kért engedélyt ,,az ország partnerének támogatása" érdekében, ő azonban elutasította a kérelmet. Laurinkus újságíróknak elismerte, hogy sor került a kérdéses beszélgetésre az elnökkel. Mindazonáltal a titkos börtön létezését firtató kérdés elől kitért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-12-17: Világfigyelő - x:

Orbán előnye ötszörös Mesterházyval szemben

Mesterházy Attilát csak a megkérdezettek hét százaléka választaná miniszterelnöknek, míg Orbán Viktort 36 százalék; Mesterházynak azután sem sikerült érzékelhetően növelnie támogatottságát, miután ő lett a szocialisták miniszterelnök-jelöltje — tartalmazza a Nézőpont Intézet decemberi felmérése, melyet tegnap tettek közzé.
2009-12-17: Közélet - x:

Küszöbön a kormányalakítás — Ferencz Csaba

Miután tegnap délelőtt beiktatták a második államfői mandátumát kezdő Traian Băsescut, délután a lehetséges kormánykoalícióról tárgyalt a pártok és frakciók képviselőivel, s várhatóan ma délelőtt bejelenti kormányfőjelöltjét. Az RMDSZ elnöke ismét megerősítette, stabil kormányban kívánnak részt venni.